ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών

Το καθεστώς Μαδούρο σκότωσε πάνω από 500 πολίτες

Έκθεση-κόλαφο για τις πρακτικές του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος χρησιμοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να καταστείλει με βίαιο τρόπο τις αντιδράσεις εναντίον του από οπαδούς της αντιπολίτευσης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη και η υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Έκθεση επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο, καθώς, όπως σημειώνεται στο κείμενο, πάνω από 500 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες και τις πρακτικές των δυνάμεων ασφαλείας του Μαδούρο, από τον Ιούλιο του 2015. Το καθεστώς, μάλιστα, επιχείρησε να παρουσιάσει πλαστά στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει ότι οι θάνατοι συνέβησαν στη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει κατά την περίοδο της κοινωνικής επανάστασης.

Το καθεστώς του Μαδούρο δεν επέτρεψε στους ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούν στη Βενεζουέλα και να διενεργήσουν την έρευνά τους συλλέγοντας στοιχεία. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκαν να διερευνήσουν την υπόθεση εξ αποστάσεως, καταγράφοντας συνεντεύξεις από τουλάχιστον 150 αυτόπτες μάρτυρες και θύματα, με τα οποία επικοινωνούσαν μέσω διαδικτύου και ειδικότερα μέσω των social media.

Ορισμένα από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών, προήλθαν από την πρώην επικεφαλής ασφαλείας Λουίζα Ορτέγκα, η οποία απολύθηκε από τον Νίκολας Μαδούρο πριν από λίγους μήνες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 23χρονου και η μαρτυρία της γιαγιάς του. Η ηλικιωμένη γυναίκα περιγράφει στην έκθεση τη στιγμή που 50 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας ντυμένα στα μαύρα και με νεκροκεφαλές για σύμβολο, εισέβαλαν στο σπίτι της. «Ξύπνησαν τον εγγονό μου, τον έδεσαν και τον φίμωσαν και μετά τον πήραν έξω. Μετά από λίγα λεπτά ακούσαμε πυροβολισμούς. Τον πυροβόλησαν δύο φορές στο στήθος, ενώ είχε πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο», αναφέρει η γιαγιά του 23χρονου ποτυ εκτελέστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο.

Με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, τα οποία αποδεικνύουν τη βίαιη δράση του καθεστώτος Μαδούρο, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να δρομολογήσει διεθνή έρευνα, προκειμένου να βγουν στην επιφάνεια τα εγκλήματα του προηγούμενου διαστήματος και να αποδοθούν ευθύνες, όπως προβλέπεται με βάση τους ισχύοντες νόμους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.