ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΙΑΤΟ, ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ...

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα ψηφιστεί, εκτός δραματικού απροόπτου, το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουνίου. Στις επόμενες τέσσερεις ημέρες, μέχρι δηλαδή τη Δευτέρα 18/6, σύμφωνα με την εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να έχουν γίνει τα πάντα (ΦΕΚ, υπουργικές αποφάσεις κ.α.) ώστε η ελληνική αντιπροσωπεία να είναι καθ' όλα έτοιμη για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιουνίου. Παρά τα όσα λέγονται το πολυνομοσχέδιο δεν είναι ένα εύκολο νομοθέτημα. Η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, οι αλλαγές στα εργασιακά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, η διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η θέσπιση ανωτάτου ορίου στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου, εν πάση περιπτώσει όλα τα 88 προαπαιτούμενα στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση είναι από μόνα τους ένα βαρύ πιάτο για τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και γίνεται πιο δυσκολοχώνευτο καθώς αφενός προβλέπει την ενεχυρίαση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για 30 και πλέον χρόνια, κάτι που δεν υπήρχε στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε το 2015 η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει το δάνειο των 86 δις και αφετέρου ενσωματώνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018 -2022, το οποίο προβλέπει συνολικό δημοσιονομικό χώρο 7,9 δισ. ευρώ και με πλεονάσματα που σταδιακά αυξάνονται και τον πέμπτο χρόνο ξεπερνούν το 5%.

Και φυσικά η Βουλή καλείται να δώσει τη συγκατάθεσή της ενώ δεν υπάρχει διευθέτηση του χρέους και το πιθανότερο -μετά και την απόφαση του ΔΝΤ να σταματήσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα- είναι να μην υπάρξει πριν τον Αύγουστο, χωρίς να αποκλείεται να μετατεθεί για αργότερα, ενδεχομένως μετά τον Οκτώβριο, με το επιχείρημα ότι έχουν παραμείνει εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα από τις οποίες πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παρότι τα ως άνω είναι εξόχως σημαντικά θέματα και ουσιαστικά καθιστούν αιχμάλωτες τη χώρα και τις κυβερνήσεις ως προς τη συμπεριφορά και τις πολιτικές που πρέπει να επιδείξουν στην μεταμνημονιακή εποχή, εν τούτοις η Βουλή, για μια ακόμη φορά, θα συζητήσει και θα ψηφίσει τα μέτρα και τις δεσμεύσεις με τη διαδικασία του επείγοντος. Ακόμη και το αίτημα 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πριν ψηφίσουν να υπάρξει συζήτηση στην κοινοβουλευτική τους ομάδα δεν έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό σε μια πρωτοφανή επίδειξη πυγμής του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας εκείνης των συνεργατών του, με την οποίαν διευθύνει τις κρατικές και κομματικές υποθέσεις.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η απόρριψη του αιτήματος των βουλευτών έγινε επειδή ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να φανεί ότι υποχωρεί σε μια οργανωμένη τάση του κόμματός του, όπως είναι αυτή των 53+, της οποίας μέχρι πρότινος ως επικεφαλής εφέρετο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τώρα τα ηνία της φαίνεται να παίρνει ο Νίκος Φίλης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον Τσίπρα καθώς συστηματικά και με συγκροτημένο τρόπο ασκεί κριτική από αριστερά στις κυβερνητικές επιλογές και η οποία κριτική λέγεται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στους ψηφοφόρους και κυρίως στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι η άρνηση του πρωθυπουργού να δεχθεί το αίτημα των 36 βουλευτών δείχνει ότι τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν. Η αντίληψη της αριστερής τάσης περί συλλογικής ηγεσίας έχει πάψει να υφίσταται. "Ο Τσίπρας δεν είναι πρώτος μεταξύ ίσων, είναι αρχηγός", μας λέει προβεβλημένος υπουργός και προσθέτει "όσο πιο γρήγορα το χωνέψουν και το αποδεχθούν οι 53, ο Φίλης, ο Τσακαλώτος και τ' άλλα συντρόφια τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας". Όπως μάς εξηγούν "αυτό που ορισμένοι θέλουν να ερμηνεύσουν ως διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα στην πραγματικότητα είναι η απόκλιση των απόψεων για το ρόλο του κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε ένα ανοιχτό και μαζικό προοδευτικό κόμμα ή θα παραμείνει μια κλειστή οργάνωση της κομμουνιστογενούς αριστεράς".

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διαδοθεί και να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι θέλει να γίνει αρχηγός παράταξης, (της Δημοκρατικής- Προοδευτικής) και όχι να μείνει Πρόεδρος ενός κόμματος (των αριστερών-ριζοσπαστών), θα συνεχιστεί, λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, και θα γίνεται εναργέστερη διαγενομένου του χρόνου και με αφορμή άλλες αποφάσεις που θα επικεντρώνονται όχι τόσο στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου όσο στις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τις πολιτικές και προγραμματικές συμμαχίες που πρέπει να οικοδομηθούν για τη διακυβέρνηση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Από δω και πέρα η πολιτική συμπεριφορά του Τσίπρα στο κόμμα του και στην Κεντροαριστερά θα είναι ένα είδος ...Χιονάτης. Συνεχείς πρόβες μπροστά στον καθρέφτη και ερώτηση: Ποιός είναι, μετά τον Ανδρέα, ο αρχηγός της Προοδευτικής Παράταξης;

Τούτων δοθέντων θα πρέπει να αναμένουμε, ιδίως μετά τον Αύγουστο, νέα επεισόδια ανάμεσα στο Μαξίμου και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιθανότατα κάποια εξ αυτών, να είναι και θερμά, όπως για παράδειγμα η πιέση που θα ασκηθεί να μην περικοπούν οι συντάξεις, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να παγώσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις. Περίπτωση να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει, αφού, όπως μας λέει κυβερνητικός παράγοντας "ακόμη κι αν είναι αρκετοί, που δεν είναι, οι βουλευτές που διαφωνούν θα ήταν αστείο να εκφράσουν τη διαφωνία τους στο τελευταίο νομοθέτημα, με το οποίο μπαίνει τέλος στην οκταετή ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία. Θα ήταν σα να βγάζαμε μόνοι μας τα μάτια μας. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί".

Το γεγονός πάντως ότι η ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου, που σφραγίζει μια εποχή, την λεγόμενη μνημονιακή, και ανοίγει μια καινούργια (στην οποία η χώρα θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί με τα υψηλά επιτόκια των αγορών και όχι το φθηνό χρήμα που της προσέφεραν από το 2010 οι εταίροι-δανειστές της) δεν δείχνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, να συγκινεί ιδιαίτερα τους πολίτες μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί τον Αλ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Η πιθανότητα να μαυριστούν στις εκλογές τα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τώρα που η περιπέτεια της χρεωκοπίας λαμβάνει τέλος είναι μάλλον μεγαλύτερη απ' ότι την περίοδο των διαπραγματεύσεων για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα. Εάν μάλιστα οι εκλογές καθυστερήσουν και το μεταμνημονιακό αφήγημα δεν συμβαδίζει με τις ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί τότε η πιθανότητα να ανοίξει η ψαλίδα υπέρ την ΝΔ είναι μεγάλη. "Θα πρέπει να τεθούν ή έστω να εφευρεθούν ισχυρά διλλήματα που να πολώσουν το εκλογικό ακροατήριο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για να μην υποστεί μεγάλη μείωση το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ", υποστηρίζει γνωστός πολιτικός αναλυτής που ασχολείται επαγγελματικά με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θεωρεί πως "ο Τσίπρας από το Φθινόπωρο και μετά όχι μόνον θ' αρχίσει να καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης και να βάζει διχαστικά διλλήματα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πάει και με ένταση στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν το αργότερο τον Μάϊο του 2019". Ένταση η οποία, ως λέγεται, μπορεί να προκληθεί είτε από δικαστικές διώξεις πολιτικών αντιπάλων για ανομήματα του παρελθόντος είτε από δημοσιοποίηση στοιχείων διαπλοκής και διαφθοράς μεγαλοεπιχειρηματιών με υπουργούς και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε από εντυπωσιακές κινήσεις περικύκλωσης του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως πριμοδότησης όσων σχημάτων βρίσκονται στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μην καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας που είδει θέσει ο Μητσοτάκης. Επίσης ένταση μπορεί να προκληθεί και στην περίπτωση που επιχειρηθεί να υπάρξει δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι διαδικασίες για την οποία θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Και βέβαια ένταση θα προκληθεί και στην περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία για το Μακεδονικό. Προσώρας, και παρά τα όσα πρέπει, μετά τους δύο υπουργούς εξωτερικών (Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ), να συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί (Τσίπρας και Ζάεφ), λύση, την οποίαν θα πρέπει να επικυρώσει, πριν τον Οκτώβριο, η ελληνική Βουλή, δεν διαφαίνεται. Κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις για την μετονομασία της FYROM μάς λέει χαρακτηριστικά: "όσο κοντά είναι η επίλυση του Μακεδονικού άλλο τόσο είναι και μακριά. Μπορεί να λυθεί αύριο, μπορεί μετά από έξι μήνες μπορεί και να το κληροδοτήσουμε, ως εκκρεμότητα, στον Μητσοτάκη που τώρα το παίζει μακεδονομάχος". Και η αλήθεια είναι πως πλέον "η επίτευξη συμφωνίας δεν εξαρτάται από τον Τσίπρα, αλλά από τον Ζάεφ" μας λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και προσθέτει "ό,τι ήταν να κάνουμε εμείς, σε επίπεδο παραχωρήσεων, το κάναμε. Εναπόκειται στα Σκόπια να κάνουν το επόμενο βήμα. Και σε όσους άλλους έχουν συμφέροντα στη Βαλκανική ή ενδιαφέρονται να αναχαιτίσουν την επιρροή των Ρώσων και των μουσουλμάνων, περιλαμβανομένων και της Τουρκίας, στο εύθραυστο και σλαβοαλβανικό κράτος της FYROM".

Τέλος, η ένταση -μετά την αποφυλάκιση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας- είναι ελεγχόμενη και, παρά τα όσα εκφοβιστικά μπορεί, ένθεν κακείθεν, να λέγονται και να γράφονται είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει οποιοδήποτε πολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Όχι μόνον γιατί στις 24 Ιουνίου γίνονται εκλογές στη γείτονα, αλλά και επειδή από την ερχόμενη Πέμπτη, την ημέρα ψήφισης των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή, και μέχρι στις 15 Ιουλίου η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στη Ρωσία και στο Μουντιάλ. Ακόμη κι αν στη γιορτή του ποδοσφαίρου δεν συμμετέχει η Τουρκία, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος να επιχειρεί ο Ερντογάν να χαλάσει τη φιέστα του φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και δεν είναι μόνον οι Ρώσοι, είναι και οι Ιρανοί και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ακόμη και οι Αμερικανοί που θα απέτρεπαν οποιονδήποτε ήθελε, μεσούντος του θέρους και του Μουντιάλ, να κάνει τσαμπουκάδες με κανονιές αρμάτων στη Θράκη και φρεγατών στο Αιγαίο. Για τις επόμενες σαράντα ημέρες οι μόνες κανονιές που επιτρέπονται είναι των Μέσι, Νεϊμάρ, Ρονάλντο, Ντεμπελέ, Βέρνερ, Στέρλινγκ και των άλλων κανονιέρηδων...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. dimitris 4:35 12/06/2018

  Ατέλειωτες αναλύσεις για ένα κάρο πολιτικά σκουπίδια.

 2. === ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΩΧΡΙΟΥΝ ΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΛΙΓΩΡΕΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ
  ΣΤΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΘΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΩΣ ΕΠΩΦΕΛΩΣ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣΤΡΑ ΤΟΥ.
  === ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  ΛΑΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΟΤΑΝ ΑΥΡΙΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ, ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
  ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕ ΣΤΡΑΒΗ ΧΩΡΙΣΤΡΑ.

 3. Όσα κι αν το λιβανίζετε, ο Τσίπρας θα παραμείνει ο προνομιακός πολιτικός εταίρος της σκληρής (καραμανλικής) δεξιάς και ως τέτοιος θα θα προμοτάρεται και θα προστατεύεται από την ελληνική άρχουσα τάξη, εντός κι εκτός κρατικής μηχανής. Βρίσκει και τα κάνει, χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε συνέπεια. Τελευταία δε έχει αυξήσει και τον κύκλο των ΜΜΕ που διεκπεραιώνουν την απειλητική προπαγάνδα του, με καλύτερο παράδειγμα το σάιτ σας. Οι εξαπατημένοι όμως, μάλλον αυτή τη φορά δεν τσιμπάνε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.