ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Το Βερολίνο δεν θέλει να δράσει μονομερώς» για το μεταναστευτικό δηλώνει ο Ζάιμπερτ

Για «ανεπίσημη συνάντηση εργασίας», την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες, έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην συνάντηση που συγκάλεσε για την Κυριακή, με θέμα το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Αναφερόμενος στη θέση του Βερολίνου για το θέμα, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να δράσουμε μονομερώς, χωρίς συνεννόηση και σε βάρος τρίτων» και σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιείται και η συνάντηση.

Σύμφωνα με τον γερμανό εκπρόσωπο, η συνάντηση αφορά την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και θα προετοιμάσει τη βάση της συζήτησης, βολιδοσκοπώντας τι είναι εφικτό να γίνει σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα. Διευκρίνισε δε ότι και οι διμερείς δυνατότητες, αλλά και οι πολυμερείς συμφωνίες αποτελούν ευρωπαϊκό δρόμο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες, ενώ εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, καθώς είναι συμφωνία όλων των κρατών-μελών με ένα τρίτο κράτος, αλλά τώρα συζητούμε για διακυβερνητική συνεργασία εντός Ε.Ε.

«Αυτή η συμφωνία είναι από πολλές απόψεις μια καλή συμφωνία και συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ελλάδα να βελτιωθεί, ιδιαίτερα στο να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Αιγαίο. Υπό αυτή την έννοια είναι μια συμφωνία την οποία θα μπορούσε κανείς, όχι πανομοιότυπα αλλά αναλογικά να την επιδιώξει και με άλλα κράτη εκτός της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία, όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι «είναι και για μας αποφασιστικής σημασίας να συμβάλουμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων εκεί». Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία κέντρων υποδοχής στην συγκεκριμένη χώρα ή στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.