ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόψει αποφάσεων για την παραμονή του ή όχι στο ΚινΑλ

«Τρικυμία» στο Ποτάμι

Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να διεμήνυσε αρμοδίως ότι είναι ένα «ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω», εννοώντας ότι θα συνεχίσει να υπάρχει είτε με, είτε χωρίς το Ποτάμι, που έχε παραπέμψει στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ την Κυριακή για τις τελικές αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή του ή όχι στο σχήμα, το Ποτάμι όμως βιώνει εσχάτως τη δική του εσωτερική τρικυμία.

Την πλέον ξεκάθαρη θέση πήρε δημόσια ο Γρηγόρης Ψαριανός, που έθεσε ουσιαστικά εαυτόν εκτός Κινήματος Αλλαγής, δηλώνοντας πως για τον ίδιο κλείνει μία αριστερή παρένθεση στη ζωή του, η οποία διήρκεσε μισό αιώνα. Ο βουλευτής του Ποταμιού αποφεύγει να πει περισσότερα για το πολιτικό του μέλλον, απαντώντας σε όσους τον ρωτούν αν οδεύει προς τη Δεξιά, ότι δεν είναι δεξιός, πλην όμως οι δηλώσεις του ότι συντάσσεται με τον Τσώρτσιλ, τον Σκόμπι και τον Τρούμαν και πως πρέπει να τον σβήσουν όσοι τον έχουν σε αριστερές λίστες, ερμηνεύονται από πολλούς ως «λοξοκοίταγμα» του βουλευτή προς τη ΝΔ.

Αντίστοιχη πορεία προδιαγράφουν οι ίδιες πηγές για τον βουλευτή ΄Β Αθηνών Γιώργο Αμυρά, που δείχνει ότι θα ένοιωθε πιο άνετα στο περιβάλλον της ΝΔ, ειδικά αν η εναλλακτική είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι αμφότεροι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, είχαν κρατήσει αποστάσεις από την επίσημη θέση του Ποταμιού απέναντι στο κείμενο συμφωνίας για το Σκοπιανό, φροντίζοντας όμως η όποια διαφοροποίησή τους να μείνει αυστηρά εντός των τειχών των κομματικών συνεδριάσεων.

Αντίθετα, ροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ ‘βλέπουν’ στη συμπεριφορά του Σπύρου Δανέλλη, συνάδελφοί του βουλευτές από τη ΔηΣυ. Υπενθυμίζεται ότι η στάση του αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό, προκάλεσε δημόσιο καβγά με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όταν ο τελευταίος υποστήριξε πως «ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα» για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το Κίνημα Αλλαγής αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ταχθεί κατά της συμφωνίας, στην πραγματικότητα όμως ήταν μόνο το τελευταίο επεισόδιο μίας προδιαγεγραμμένης κατά πολλούς μετακίνησης του βουλευτή προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Καθόλου ξεκάθαρο δεν είναι τι θα κάνει σε ένα ενδεχόμενο διαζύγιο του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, ο Γιώργος Μαυρωτάς, υποδειγματικός βουλευτής, αφού έχει σηκώσει τεράστιο κοινοβουλευτικό έργο στην πλάτη του, αλλά όχι και επαγγελματίας πολιτικός. Αυτή η τελευταία του ιδιότητα, ότι δεν είναι πολιτικός καριέρας είναι που τον απελευθερώνει κιόλας μπροστά στην ‘επόμενη μέρα’, αφού όπως συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του, δεν έχει πρόβλημα να πάει και στο σπίτι του. Στην πραγματικότητα, ο βουλευτής, «χορτασμένος» από τίτλους ως πρώην αθλητής και από αναγνώριση ως πανεπιστημιακός, αλλά και πιο συναισθηματικός, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη ή πάντως θα περιμένει να δει τις αποφάσεις του τελευταίου προτού πάρει και εκείνος τις δικές του. Ο ίδιος, πάντως δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη ‘χαμένη μοναδική ευκαιρία’ το Κίνημα Αλλαγής με δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες να εκφράσει το σύνολο του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη ΝΔ αντί να ‘χαρίσει’ δυνάμεις στα δύο μεγάλα κόμματα.

Μη αποσαφηνισμένο παραμένει το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και στο μυαλό του Σπύρου Λυκούδη, που συνεργάζεται με το Ποτάμι. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής και παραδεχόμενος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι ένα είδος ‘ανακύκλωσης του ΠΑΣΟΚ’ με ‘αρχηγοκεντρικά χαρακτηριστικά’ δεν μπορεί να εκφράσει ανθρώπους σαν και εκείνον και άρα πως δεν βλέπει να ‘προχωράει’ το Κίνημα Αλλαγής, ο Σπύρος Λυκούδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη συνέχεια. Η πορεία του ωστόσο στην πολιτική ζωή του τόπου είναι μεγάλη και η πολιτική του στάση σαφής, οπότε δεν θεωρείται πιθανό να μείνει εκτός πολιτικής.

Όσο για τον ίδιο τον ιδρυτή του Ποταμιού, πολλά έχουν ακουστεί για συνεργασία του άλλοτε με τη ΝΔ και άλλοτε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα σενάριο να είμαι εγώ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε αυτό της ΝΔ. Το Ποτάμι δεν κάνει παζάρια ούτε αριστερά ούτε δεξιά, είμαστε στο Κέντρο». Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτησή του με την οποία χαρακτήρισε το Κίνημα Αλλαγής ως ‘πιο συντηρητικό’ από ό,τι ο ίδιος θα επιθυμούσε, τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το εγχείρημα, κάτι όμως που παρέπεμψε στα στελέχη του Ποταμιού ανά την Ελλάδα να το αποφασίσουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.