ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης

Τριμερής Τσακαλώτου-Σολτς-Λεμέρ στο περιθώριο του Eurogroup

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη δημοσιότητα έδωσε η Καθημερινή το προσχέδιο απόφασης για την Ελλάδα που καταρτίστηκε στο EWG και αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στο Eurpogroup, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές.

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμένη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μοσκοβισί: Ιστορική ημέρα
Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.

Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ' όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.

Ρέγκλινγκ: Για πρώτη φορά δεν θα έχουμε ενεργό πρόγραμμα
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του ESM, ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα.

Αναφέρόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίς μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον. «Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.