ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη στη «Die Zeit»

Τσακαλώτος: Πρέπει να διευθετηθεί το χρέος για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές

Το πόσο σημαντική είναι η ρύθμιση του χρέους για την Ελλάδα και τη μετέπειτα πορεία της εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη «Die Zeit» σημείωνοντας ότι αν δεν διευθετηθεί το θέμα δεν μπορεί να υπάρχει πρόσβαση στις χρηματαγορές.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Η στάση της Γερμανίας

Ερωτηθείς για το αν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα ηνία του έχουν περάσε σε χέρια Σοσιαλδημοκράτη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:

«θα πρέπει να με ρωτήσετε μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ολοι αποδέχονται πλέον ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς. Όποιος αμφιβάλλει γι' αυτό δεν παρακολουθεί την Ελλάδα».

Όσον αφορά για το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ο Scholz (Γερμανός υπουργός Οικονομικών) γνωρίζει ότι «υπάρχει ανακοίνωση από το Eurogroup από τον Ιούνιο του 2017, που είναι πολύ σαφής και δεσμεύεται για ελάφρυνση του χρέους, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Τι κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα; Είναι σαν την εγκυμοσύνη. Δεν μπορεί να είσαι λίγο έγκυος. Ή έχεις ελάφρυνση χρέους ή όχι».

 

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το Eurogroup έχει δηλώσει πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στην αγορά ανεξαρτήτως της συμμετοχής του Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην Ιταλία και το αν μπορεί να έχει αρνητικά επακόλουθα για το σχέδιο της Ελλάδας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης. «Βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν καθιστώντας για μας πράγματι δυσκολότερη τη χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Αλλά δεν αναμένω ότι αυτό είναι κάτι που θα συνεχίζεται αιωνίως. Οι ειδικοί μας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είναι σε θέση να αποφανθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σχετικά με το πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες για νέο δανεισμό από τις χρηματαγορές. Και το έχουν ήδη κάνει επιτυχώς μέχρι σήμερα. Εκτός αυτού, διαθέτουμε και ένα ‘μαξιλάρι’ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας. Ούτως ή άλλως, η κατάσταση στην Ιταλία αποτελεί ζήτημα για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για την Ελλάδα.»

 

Για την προληπτική γραμμή πίστωσης

«Αναφερόμενος στην έξοδο και την απόφαση να μη ζητηθεί προληπτική γραμμή πίστωσης ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Eurogroup, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε μια άλλη στρατηγική: Να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα. Αυτό λειτουργεί ως υποκατάστατο και όχι ως συμπληρωματικό μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Το δεύτερο επιχείρημά μου είναι το εξής: Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύνη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της. Ήμασταν οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα και τώρα θέλουμε να βγούμε από αυτό. Ας πάρουμε λοιπόν όλοι μία βαθιά ανάσα και να δούμε πώς εμείς – η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα – μπορούμε να φερθούμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες.»

 

«Καλή τύχη» στη ΝΔ στη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς

Απαντώντας σε ερώτημα για τις επόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε:

«Δεν σας έχει πει ποτέ η μητέρα σας να μην πιστεύετε όλα όσα γράφουν οι εφημερίδες; Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απασχόληση από το 2018. Στις εκλογές οι άνθρωποι κοιτάνε μπροστά. Θα μπορέσουν να κρίνουν την αναπτυξιακή στρατηγική μας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους, χωρίς ωστόσο να κάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Πώς μπορεί να λυθεί αυτή η εξίσωση; Ποντάρουν σε ανάπτυξη 4% και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους Γερμανούς. Τους εύχομαι καλή τύχη!»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.