ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση θέλει να διχάσει μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος για να κρύψει τη ζημιά που προκαλεί

Την ανησυχία του για το σχέδιο της κυβέρνησης καθοδόν προς τις εκλογές να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να πολώσει το κλίμα και να συγκαλύψει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα τονίζει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ειδικά στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για χωρισμό κράτους-εκκλησίας ή αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα».

«Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: 

Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την επικοινωνιακή και εργαλειακή χρήση του Συντάγματος και της κορυφαίας συντεταγμένης διαδικασίας της αναθεώρησης προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα και η υπονόμευση του μέλλοντός της. Υπονόμευση δημοσιονομική, αναπτυξιακή, θεσμική.

Έχω κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εκβιασμού των θεσμών και υποβάθμισης της αυστηρότητας του Συντάγματος που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση καθοδόν προς τις εκλογές, καταστρατηγώντας την αναθεωρητική διαδικασία μέσω δημοψηφίσματος για «δημοφιλή» θέματα και καλλιεργώντας την εσχάτη μορφή λαϊκισμού που είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός.

Θεμελιώδες καθήκον κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι η προστασία του νομικού κύρους του Συντάγματος και της αναθεωρητικής διαδικασίας που απαιτεί ουσιαστικές συναινέσεις και σοβαρές προσεγγίσεις. Όχι δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα. Σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 13:47 25/06/2018

    Φτάνει η ΑντιΓαπική παραμύθα . Tο Κούρεμα των 110 δις (psi) ήταν ένα επίτευγμα του Γ.Παπανδρέου στην Σύνοδο Κορυφής 26-27/10/2011 . Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ του Δημόσιου Χρέους το διαπραγματεύτηκε-υπόγραψε ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, αλλά όταν το έφερε στην Ελληνική Βουλή για επικύρωση (καθώς συνοδευόταν από νέα μέτρα ) οι ΠΑΣΟΚΟΙ στασίασαν-αρνήθηκαν να το ψηφίσουν . Για να μην χαθεί η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ κουρέματος, ο Γαπ κατέφυγε στον Λαό για δημοψήφισμα . Οι Μερκοζύ , ΔΕΝ γούσταραν αυτά τα Δημοκρατικά , κακό παράδειγμα για Ιταλούς-Ισπανούς και μέσω Μπαρόζο-Σαμαρά-Βενιζέλου , τον υποχρέωσαν σε παραίτηση . Μετά οι Σαμαράς – Βενιζέλος, επί Παπαδήμου , οικειοποιήθηκαν το PSI που έφτυναν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.