ΕΛΛΑΔΑ

Κοινοποίησε έγγραφα

ΕΚΑΒ Κέρκυρας: Διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τις... ασθμαίνουσες διαδρομές των δύο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα -παρότι το νησί βουλιάζει από τουρίστες και συνεπώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας- αλλά και την καινοφανή, για τα ήθη της αριστερής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σύμπραξη του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά ασθενοφόρα, αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της Αριστοτέλους κομπάζουν για «τις προμήθειες ασθενοφόρων για τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ με ίδιους πόρους ή αλλιώς επιστροφή στην κανονικότητα» όπως είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που απέστειλαν την Τρίτη, ενημερώνοντας για τη δημοσίευση τριών διαγωνισμών για την προμήθεια 28 οχημάτων για τα παραρτήματα Πάτρας, Τρίπολης και Λαμίας.

Στο νησί της Κέρκυρας επιχειρούν σε κάθε βάρδια δύο ασθενοφόρα αντί για πέντε που χρειάζονται προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και του πλήθους των τουριστών που το επισκέπτονται.

«Οι Διοικούντες του ΕΚΑΒ για να επιλύσουν το μείζον ζήτημα των διακομιδών επειγόντων περιστατικών και του συνόλου των δευτερογενών διακομιδών, ανάρτησαν κατάλογο εντός του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά Ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους ασθενείς όταν λαμβάνουν κλήση για διακομιδή» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «άκρως παράνομη πράξη με τη συνέργεια της Διοίκησης του ΕΚΑΒ».

«Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το θέμα των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να αντεπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές, αναζητούν πελατεία στα Νοσοκομεία. Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ρητώς όμως αναφέρεται στους νόμους ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα έγγραφα που κοινοποιεί η Ομοσπονδία αποδεικνύουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κέρκυρα η οποία υπάγεται στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Ιωαννίνων: με εσωτερικά έγγραφα παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στην Κέρκυρα.eggrafo_mossaiceggrafo_mossaic2

Αναφέρει σχετικά το έγγραφο: «Σε περίπτωση αδυναμίας για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επικοινωνούμε με τους οδηγούς των κλινικών, οι οποίοι δύναται προαιρετικά να εξυπηρετήσουν το περιστατικό (και το ΕΚΑΒ) ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΟΠΩΣ: ΑΝΑΚΟΠΕΣ, ΤΡΟΧAΙΟ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ» Το έγγραφο είναι σε γνώση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας από τις 4/6/2018, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

«Γιατί μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν λάβει τα μέτρα που προτείνονται στη σχετική έκθεση του Επιθεωρητή δημόσιας υγείας για την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές;» θέτει το ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Η εκτός ελέγχου κατάσταση στο πεδίο των διακομιδών αποδεικνύεται κατά την Ομοσπονδία και από ένα ακόμη συμβάν, στην περιοχή του Κιλκίς. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τιμωρήθηκε συνδικαλιστής του νοσοκομείου επειδή διαμαρτυρήθηκε για την ταλαιπωρία των ασθενών στις δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή εκείνες που γίνονται κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, κι εφόσον δεν είναι περιπατητικοί ασθενείς.

«Οι γιατροί του νοσοκομείου εγγράφως αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα των δευτερογενών διακομιδών. Καλούν το ΕΚΑΒ και δεν έρχεται ποτέ. Περιμένουν να γίνει η διακομιδή πάνω από 48 ώρες. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι Ασθενείς και να αναγκάζονται να απευθύνονται σε Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, επιβαρυνόμενοι με μεγάλα ποσά για τη διακομιδή που είναι ευθύνη του Κράτους» περιγράφει το Σωματείο Εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλουν, όταν παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου του νοσοκομείου Κιλκίς στη Διευθύντρια του ΕΚΑΒ τηλεφωνικώς να διορθωθεί η κατάσταση στις δευτερογενείς διακομιδές, τιμωρήθηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου με 15 ημέρες στέρησης μισθού.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει «αυτήν την πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη. Είναι ωτροπή για τη Δημοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δείχνει πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους εκπρόσωπους των εργαζόμενων» και ζητεί από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει για την ανάκληση της ποινής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.