ΥΓΕΙΑ

Θα είναι διαθέσιμη σε τρία με πέντε χρόνια

Επιστήμονες ανακάλυψαν την πρώτη αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο το μελάνωμα

Την πρώτη παγκοσμίως αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει σε αρχικό στάδιο το μελάνωμα ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες, ευελπιστώντας να είναι διαθέσιμη το αργότερο το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις καρκίνους σε όλο τον κόσμο αφορά το δέρμα.

Αυστραλοί επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε 103 ασθενείς με μελάνωμα και σε 104 υγιή άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν με την βοήθεια της αιματολογικής εξέτασης μπορούσε να γίνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο του μελανώματος στο 81,5% των περιπτώσεων.

Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με μελάνωμα έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται κατά 50% αν το μελάνωμα κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Προς το παρόν το μελάνωμα διαγιγνώσκεται αρχικά από τους γιατρούς με δερμοσκόπηση και εν συνεχεία γίνεται χειρουργική εκτομή και βιοψία.

«Το νέο αιματολογικό τεστ μπορεί να εντοπίσει το μελάνωμα σε πολύ πρώιμο στάδιο όταν είναι ακόμα αντιμετωπίσιμο», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης Πόλιν Ζένκερ.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Eντίθ Κόουαν της Αυστραλίας διεξάγουν περαιτέρω χημικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν τα ευρήματά τους έτσι ώστε σε τρία με πέντε χρόνια από σήμερα η αιματολογική εξέταση να είναι διαθέσιμη.

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Μελ Ζίμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου για το μελάνωμα, η εξέταση αυτή θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς μπορεί να δώσει πιο ακριβή διάγνωση για το μελάνωμα όταν αυτό βρίσκεται στην αρχή, κάτι που δεν μπορεί να δει εύκολα γυμνό μάτι, ειδικά αν είναι μικρό.

Το νέο αυτό τεστ αίματος ανιχνεύει δέκα συνδυασμούς αντισωμάτων πρωτεΐνης που παράγει το σώμα ως αντίδραση στο μελάνωμα.

Πολλοί επιστήμονες πάντως εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αιματολογική εξέταση. Η επικεφαλής του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αυστραλίας, Σάντσια Αράντα, σχολίασε ότι παρόλο που αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόοδο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ελέγχουμε το δέρμα τους. Στην Αυστραλία, το μελάνωμα είναι ο τέταρτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου και ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.