ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από αύριο ο «μαραθώνιος» πληρωμών

Φορολογικές δηλώσεις: Τα μεσάνυχτα πέφτει η αυλαία

Kαταθέτουν σήμερα και οι τελευταίοι υπόχρεοι τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του 2017. Η διορία λήγει σήμερα, εκτός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές στην Αττική (ή και όσοι ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας) για τους οποίους η διορία μετατέθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Για όσους ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή δηλώσεων, από αύριο αρχίζει ο μαραθώνιος πληρωμών. Περίπου δυόμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι ως τώρα καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε 1 ως 3 διμηνιαίες δόσεις, ή 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Δεν αποκλείεται πάντως, όταν μπουν και οι τελευταίες δηλώσεις που παραμένουν εκκρεμείς, ο μέσος όρος πρόσθετου φόρου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού πριν 3 μήνες έδειχναν περίπου 600 ευρώ αλλά τώρα τα διπλάσια και παραπάνω.

Την ίδια στιγμή, ένας στους οκτώ ως τώρα έχει λαμβάνειν επιστροφή περίπου 440 ευρώ (335 εκατ. ευρώ για 759.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά) ενώ 1 στους 2 (47%) δεν πληρώνουν καθόλου πρόσθετο φόρο ούτε παίρνουν επιστροφή (2,8 εκατομμύρια μηδενικά εκκαθαριστικά) γιατί πλήρωσαν προκαταβολικά όσα ακριβώς έπρεπε κατά την διάρκεια του 2017, μέσω παρακράτησης σε μισθούς, συντάξεις και λοιπές αποδοχές.

 

 

 

 

Μέχρι την Παρασκευή πάντως, έλειπαν ακόμη 240.000 δηλώσεις Ε1 αλλά λόγω εκτάκτων ο παρατάσεων πλήρης αριθμός των δηλώσεων μπορεί να αργήσει να συμπληρωθεί. Επίσης υποβλήθηκαν 3 εκατομμύρια δηλώσεις Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις Ε3 για εισοδήματα από επιχειρήσεις, «μπλοκάκια» και ελευθέρια επαγγέλματα.

Οι πυρόπληκτοι πάντως από την άλλη, θα αρχίσουν από τέλος Οκτωβρίου και κάθε μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, να πληρώνουν απανωτά όλους τους φόρους για τους οποίους δόθηκε παράταση για 3 μήνες ακόμα.

Έτσι, οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο είτε εφάπαξ είτε μέσω τριών δόσεων (με την προθεσμία της πρώτης να εκπνέει την Τρίτη 31 Ιουλίου, της δεύτερης την 28η Σεπτεμβρίου και της τρίτης την 30η Νοεμβρίου) ενώ οι πληγέντες θα πληρώσουν εφάπαξ ή την α΄δόση στις 31 Οκτωβρίου, ενώ οι η β΄δόση λήγει 30 Νοεμβρίου και η γ΄δόση στις 31 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.