ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία για το Μακεδονικό θα περάσει «με μεγάλη πλειοψηφία» από τη Βουλή

Την πεποίθησή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική βουλή εκφράζει σε συνέντευξή του στο σκοπιανό πρακτορείο MIA o Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κάνει λόγο για μια συμφωνία που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στα Βαλκάνια και στέλνει το μήνυμα ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών πρέπει να λύνονται με τον διάλογο κι όχι την εθνικιστική αντιπαράθεση. «Εάν υπάρχει βούληση μπορούν να γίνουν μεγάλα βήματα, λύνοντας διαφορές που όχι μόνον ενοχλούν τις δύο χώρες αλλά την ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών ανεξάρτητα από το πολιτικό τίμημα», λέει.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η συμφωνία πέρα από την πολιτική σταθεροποίηση που προσφέρει στα Βαλκάνια ανοίγει νέους ορίζοντες οικονομικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι τα αρμόδια υπουργεία σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ επεξεργάζονται προτάσεις για υλοποίηση έργων υποδομής στη μεθόριο. Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα γίνονται απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τα Σκόπια και θα υπάρχουν γρήγορα νέα για μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την αντίθεση μεγάλου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού στη συμφωνία δήλωσε: «Οι εθνικιστικές δυνάμεις και στις δύο χώρες δεν ήθελαν τη λύση γιατί τρέφονται από τη διαμάχη. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί κοινοί πολίτες, πολλοί πατριώτες αντιτίθενται στη συμφωνία, ορισμένοι ελλείψει πληροφόρησης, άλλοι για συναισθηματικούς λόγους. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με τη συμφωνία ανεξάρτητα από το πολιτικό τίμημα γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το λαό της γειτονικής χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το λαό μας όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να περιορίσουμε τις αντιδράσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία».

Αναφορικά με την επικύρωση της συμφωνίας και τη στάση των ΑΝΕΛ στη βουλή ο αν. υπ. Εξ. Δήλωσε: «Πιστεύω ότι η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Κι αυτό γιατί καλύπτει την ελληνική εθνική γραμμή, που χαράχτηκε το 2007, ακόμη και το 1995».

Ενώ κληθείς να σχολιάσει -και με την ιδιότητά του ως συνταγματολόγου- απόψεις που φέρονται να εκφράζονται από ορισμένους στη Νέα Δημοκρατία ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας τόνισε: «Υπάρχουν δύο δρόμοι μετά την υπογραφή της συμφωνίας: επικύρωση ή απόρριψη. Η εποχή των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Δυστυχώς υπάρχουν φωνές στη Νέα Δημοκρατία που εκφράζουν ακροδεξιά ρητορεία και υποστηρίζονται, τουλάχιστον εσωτερικά από την ηγεσία. Αλλά, ακόμη κι ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι αν η συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή, τότε η Νέα Δημοκρατία δεν θα την αμφισβητήσει αν έλθει στην εξουσία».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 21:03 30/07/2018

    Κουνια που σε κουναγε προδοτη, χαφιε. Αν νομιζεις οτι θα αποπροσανατολισει τον κοσμο η φωτια στο Ματι γελιεσαι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.