ΕΛΛΑΔΑ

Ουρές από τους τουρίστες

Κλείνουν νωρίτερα και σήμερα την Ακρόπολη, λόγω καύσωνα

Στο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και του Θεάτρου του Διονύσου, λόγω καύσωνα, προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, Κυριακή και Δευτέρα, επικαλούμενο την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι «για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, και σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου κλείνει για το κοινό στις 14:00».

«Οι επισκέπτες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από το διαδίκτυο, παρακαλούνται να προσέλθουν στα εκδοτήρια προκειμένου να το αντικαταστήσουν με άλλο, σε ημερομηνία της αρεσκείας τους».

Η είδηση πέρασε χθες στα «ψιλά» γράμματα, ωστόσο,  δεν γίνεται να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι για δεύτερη ημέρα, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, η Ακρόπολη θα κλείσει νωρίτερα, με την θερμοκρασία στο κέντρο σήμερα να μην ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Αναστάτωση στα γκρουπ τουριστών - Ουρές την Κυριακή έξω από τα εκδοτήρια

Οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια ενημερώθηκαν, μάλλον ξαφνικά την Κυριακή από το υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3850/10, που αναφέρει ότι σε ανοιχτούς χώρους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από θερμική καταπόνηση, και επομένως, νομίμως «μπορούν να μεταθέτουν την εργασία τους»!

Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται επίσης ότι ο καύσωνας απειλεί και τους τουρίστες με λιποθυμίες.

Το παράδοξο (και παράλογο), ωστόσο, είναι ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασε τους 36 με 37 βαθμούς χθες, όπως διαπιστώθηκε και από τις επίσημες μετεωρολογικές ιστοσελίδες και, επομένως, η χρήση του αναφερόμενου νόμου, ίσως να μην ευσταθεί...

Δείγμα της προχειρότητας στην έκδοση της απόφασης αποτελεί το γεγονός ότι σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, όπως στην Αρχαία Αγορά, που λόγω θέσης συγκεντρώνει υψηλότερη θερμοκαρία, δεν υπήρξε καμιά απαγόρευση και οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Η απόφαση προκάλεσε και προκαλεί τεράστια προβλήματα στα τουριστικά γραφεία και τους ξεναγούς, που έχουν προγραμματισμένα γκρουπ για την Ακρόπολη μετά τις 2 το μεσημέρι σήμερα και βέβαια οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι τουρίστες που ήρθαν από τα πέρατα της γης για να δουν την Ακρόπολη και οι περισσότεροι πιθανότατα θα φύγουν χωρίς να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους (όνειρο ζωής για τους περισσότερους), καθώς ολοκληρώνεται το ταξίδι τους. akropoli_oures Ουρές τουριστών στην Ακρόπολη απο το μεσημέρι της Κυριακής

Να σημειωθεί ότι στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο έχει βρεθεί τρόπος, έτσι ώστε να είναι ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, κάτι που είναι χρέος της Πολιτείας να κάνει και στην Ακρόπολη.

Οι ξεναγοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, πέρυσι, που πάλι απροειδοποίητα ξεναγοί και τουρίστες βρήκαν κλειστές τις πόρτες αρχαιολογικών χώρων, λόγω καύσωνα,  με επιστολή της στην Υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, τόνιζε:

«Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες.Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν.Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως...».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.