ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση ΑΕΠ 1,9% φέτος

Κομισιόν σε Αθήνα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει, για την Ελλάδα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2018-2019, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με τον Μάιο, αναμένοντας ανάπτυξη για την Ελλάδα κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έκανε μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 και προσθέτει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη ενισχύθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, κι έτσι η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (0,1%). Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των επενδύσεων.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και να μεγεθυνθεί περαιτέρω στο 2,3%, το 2019. Βασικός μοχλός της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, καθώς οι συνεισφορές των καθαρών εξαγωγών θα γίνουν πιο μέτριες το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα παράγει πρόσθετη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται» τονίζει η Επιτροπή. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται, δε, ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφθασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.