ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μουντιάλ & σεξισμός

Πρώτα «χτύπησε» η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αργεντινής με το περιβόητο βίντεο με το οποίο έδινε οδηγίες στους δημοσιογράφους «για το πώς να φλερτάρουν μία Ρωσίδα», ενόψει του Μουντιάλ. Οι οδηγίες της AFA προς τους δημοσιογράφους που θα πήγαιναν στη Μόσχα ήταν σαφείς «να φαίνονται καθαροί, να μυρίζουν όμορφα, να ντύνονται ωραία» ώστε να εντυπωσιάζουν τις Ρωσίδες. Φυσικά οι «περίφημες οδηγίες προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Γυναικείες οργανώσεις αλλά και οι ίδιες οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν και η Ομοσπονδία αναγκάστηκε να τα μαζέψει, ζητώντας συγγνώμη και λέγοντας ότι το επίμαχο απόσπασμα τυπώθηκε κατά λάθος. Όμως στα κοινωνικά δίκτυα είχαν διαρρεύσει κεφάλαια και ενότητες όπου ο συντάκτης των εν λόγω κειμένων είχε συγκεκριμένη σεξιστική άποψη: «Επειδή οι Ρωσίδες είναι όμορφες πολλοί άντρες τις θέλουν απλά για το κρεβάτι. Πιθανόν να το επιθυμούν και αυτές , αλλά οι γυναίκες είναι πρόσωπα που θέλουν να νιώθουν σημαντικές και μοναδικές», εξηγούσε ο αρθρογράφος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Ταυτόχρονα υποτιμώντας και προσβάλλοντας την κουλτούρα της Ρωσίας, προειδοποιούσε τους δημοσιογράφους της Αργεντινής που πρόκειται να επισκεφτούν τη Μόσχα να είναι επιλεκτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Κανονικά, οι Ρωσίδες ενδιαφέρονται για σημαντικά πράγματα αλλά βεβαίως θα βρείτε και εκείνες που νοιάζονται μόνο για τα υλικά πράγματα, όπως τα λεφτά ή αν είστε όμορφος. Υπάρχουν πολλές όμορφες γυναίκες στη Ρωσία και δεν είναι όλες για εσάς. Να είστε επιλεκτικοί».

Τελικά, όσο κι αν φαίνεται ότι η κοινωνία βαδίζει στο δρόμο της ισότητας και είναι εξοικειωμένη να βλέπει μια γυναίκα πρωθυπουργό, τόσο εύκολα η γυναίκα δέχεται ένα σωρό επιθέσεις είτε είναι λεκτικές είτε είναι τα διάφορα στερεότυπα που εξακολουθούν να προβάλλουν τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο. Οι γυναίκες φαίνονται παγιδευμένες σε μια καθημερινότητα που έχει ως στόχο την υποτίμησή τους και την εσαεί διαιώνιση της άνισης συμπεριφοράς , την φίμωση της γυναικείας φωνής τους. Τα παραδείγματα πολλά και το Μουντιάλ έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο σεξισμός εκδηλώνεται παντού.

Το «άντε πλύνε τα πιάτα σου, βρε νούμερο», το γλωσσικό σεξισμό που δέχονται οι γυναίκες καθημερινά αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο. Δεν είναι λίγες οι φορές που με αφορμή μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγαίνει η πιο σκοτεινή πλευρά ενός φαινομένου που το βιώνουμε καθημερινά και διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει συσσωρευμένη οργή στην κοινωνία που με το παραμικρό ξεσπάει. Η έξαρση της λεκτικής βίας συνδέεται με την πεποίθηση ότι το ένα άτομο είναι ανώτερο του άλλου. Με τη φραστική βία καλύπτουμε βαθιές εξουσιαστικές σχέσεις και έμφυλες διακρίσεις κατά των γυναικών.

«Μα, μιλάμε ακόμη για σεξισμό;» Έλα, όμως που ο σεξισμός οργιάζει.

«Οι γυναίκες που θα καταφέρουν να αποσπάσουν τα καλύτερα ποδοσφαιρικά γονίδια , θα συντελέσουν στην επιτυχία της Ρωσίας τις επόμενες γενιές», ήταν η διαφημιστική καμπάνια που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό εταιρίας εστίασης πασίγνωστων Burger. Σύμφωνα με την διαφήμιση η εταιρεία υποσχόταν αμοιβή 50.000 ευρώ σε όποια γυναίκα έμεινε έγκυος από ποδοσφαιριστή που συμμετείχε στο Μουντιάλ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις η καμπάνια αποσύρθηκε και η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Ο σεξισμός δεν έχει χρώμα, φύλο , ούτε πολιτική ταυτότητα. Και φυσικά ο σεξισμός δεν έχει να κάνει με το σεξ αλλά με τη διάκριση ανάμεσα στα φύλα. Με την έναρξη του Μουντιάλ τα σεξιστικά παραληρήματα άλλες φορές σε κάνουν να γελάς και άλλες να κλαίς.

Η Μαίρη δεν είναι από τις γυναίκες που θα την έλεγες άσχετη με την μπάλα. Αθλήτρια από μικρό παιδί με αδελφό και πατέρα στα γήπεδα ήξερε πολλά περισσότερα από τα βασικά. Κανείς δεν της είπε ότι για ένα μήνα θα περιοριζόταν στην κουζίνα να φτιάχνει μεζεδάκια, θα τσακιζόταν να φέρει παγωμένες μπύρες και αν τύχει και καθόταν στο σαλόνι με την αντρική ομήγυρη θα έπρεπε να το βουλώσει. Αν κατά λάθος τύχαινε και έβαζε γκολ η αγαπημένη της ομάδα , που δεν ήταν η Αργεντινή, η Μαίρη έπρεπε να πανηγυρίσει αθόρυβα. Και αν αποφάσιζε να πει τη γνώμη της ότι το γκολ για παράδειγμα είναι οφσάιντ τότε την περίμεναν «βασανιστήρια»: Να παγώνει μπύρες και να φτιάχνει μεζεδάκια.

Ο σεξισμός της γλώσσας δεν τελειώνει. Αν τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας όπως πίστευε ο Wittgenstein, τότε έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η εκπαίδευση ως θεσμός μπορεί να αποτελέσει ένα προνομιακό πεδίο στην κατεύθυνση της άρσης του σεξισμού προς όφελος των ίδιων των παιδιών και γενικότερα της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.