ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ενοχλημένη «απάντηση» στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. για το Μακεδονικό

Νέα «σύννεφα» κρίσης λόγω… Καμμένου

Σκηνικό κρίσης  διαμορφώνεται εκ νέου στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την απουσία του Πάνου Καμμένου από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τους «όρους» που θέτει στον Αλέξη Τσίπρα για τη «συμφωνία των Πρεσπών» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.  Όρους που, όπως φάνηκε από την κατηγορηματική απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, προς το παρόν η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει.

Η εικόνα της «άδειας καρέκλας» του Πάνου Καμμένου στην αίθουσα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον δεύτερο όροφο της Βουλής προκάλεσε χθες πολλά ερωτήματα, με δεδομένο ότι όλοι είχαν δει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται στο γραφείο του, εντός του κτηρίου της Βουλής, αλλά και διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε την χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ως «ιδιαίτερη» -αφού ήταν η πρώτη μετά την «ιστορική» απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

 

Εκβιαστικοί όροι

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ήδη από χθες επιχειρούσαν, ευλόγως, να υποβαθμίσουν την απουσία Καμμένου από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «επείγοντα τηλεφωνήματα» που είχε να κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όταν έγινε γνωστό πως ο Πάνος Καμμένος θα έδινε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, τότε κατέστη σαφές ότι τα σύννεφα κρίσης μαζεύονται εκ νέου πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και στις σχέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας του Μακεδονικού και της «συμφωνίας των Πρεσπών». Εξάλλου, σήμερα, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν εφείσθη… αιχμών για την συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ επί της ουσίας έθεσε όρους –εκβιαστικού χαρακτήρα, θα έλεγαν κάποιοι- στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ –ρίχνοντας νερό στον μύλο της επιχειρηματολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και «προειδοποίησε» το Μέγαρο Μαξίμου πως πριν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή, θα πρέπει να έχει «μιλήσει» ο λαός –κάτι που, όπως είπε, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε δημοψήφισμα είτε εκλογές.

 

Κυβέρνηση υπό προθεσμία;

Αυτή η «απειλή» του Πάνου Καμμένου οδήγησε ήδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να δηλώσει «δικαιωμένος» επειδή χθες είχε μιλήσει για «κυβέρνηση υπό προθεσμία», ενώ σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε, επισημαίνοντας ότι «το μόνο που μένει είναι να ορίσει ο κ. Τσίπρας ημερομηνία εκλογών». Ταυτοχρόνως, αν υποτεθεί ότι ο κ. Καμμένος θα μείνει σταθερός σε αυτά που λέει τώρα, τότε αν στην πΓΔΜ γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα που προβλέπονται από την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, τότε ενδεχομένως να διαμορφώνεται σκηνικό κυβέρνησης υπό προθεσμία. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, άλλωστε, επιβεβαιώνουν την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή οψέποτε ολοκληρωθούν στην πΓΔΜ το δημοψήφισμα, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση. Όμως, τότε, μπορεί η κατάθεση της συμφωνίας προς κύρωση στην ελληνική Βουλή να αποτελέσει… το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης.

 

Πίεση λόγω ΝΑΤΟ

Βεβαίως, ως τότε θα έχουν περάσει πολλά στάδια και αρκετές εβδομάδες, αφού η τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Όσοι ξέρουν καλά τον τρόπο που σκέφτεται ο Πάνος Καμμένος εικάζουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτιμά –ή και προσδοκά- ότι στην πΓΔΜ θα… «σκαλώσει» η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας –δηλαδή είτε πως θα χάσει η κυβέρνηση Ζάεφ το δημοψήφισμα της 9ης Σεπτεμβρίου, είτε ότι δε θα βρει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση. Συν τοις άλλοις, ως τότε θα έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα άλλο σκηνικό, με τους κυβερνώντες να προσδοκούν ότι η έξοδος από το Μνημόνιο θα έχει αρχίσει να φαίνεται στις τσέπες των πολιτών καις την καθημερινότητα –αυτό, δηλαδή, που έθεσε ως κεντρικό στόχο χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως και να ‘χει, οι σημερινοί όροι που έθεσε ο Πάνος Καμμένος προφανώς και διαμορφώνουν νέο σκηνικό κρίσης στην κυβερνητική συνοχή και κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την «αλλοπρόσαλλη» -όπως την χαρακτηρίζουν- συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εικάζουν ότι ο Πάνος Καμμένος κάνει όσα κάνει λόγω της πολιτικής πίεσης που αναμένει να υποστεί μεθαύριο, όταν θα μεταβεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα εγκαλείται για το πώς ακριβώς συμβαδίζει η παρουσία του εκεί με… την διαφωνία του σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών!

 

Απάντηση Μαξίμου στον Καμμένο

Την ενόχληση, άλλωστε, του Μεγάρου Μαξίμου για τα «μπρος-πίσω» του υπουργού Εθνικής Άμυνας φανέρωσε και ένα σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Επισήμως, το εν λόγω σχόλιο είναι απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, επί της ουσίας πρόκειται για απάντηση στον… Πάνο Καμμένο. Σ’ αυτό, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά με κατηγορηματικό τρόπο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί στη Βουλή, ενώ ταυτοχρόνως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για τον τρόπο κύρωσης, προκειμένου να διευκολύνει τους πολιτικούς ελιγμούς του Πάνου Καμμένου. «Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους. Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους», επισημαίνει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε το Μέγαρο Μαξίμου, στρέφοντας τα βέλη του στον πρόεδρο της ΝΔ: «Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο. Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. harko 15:47 03/07/2018

    Ολη η φασαρία που κάνει ο Μπάνος ένα μόνο στόχο έχει.
    Να δικαιολογήσει το γεγονός πως θα πάει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα υπογράψει το αίτημα εισόδου των Σκοπίων ως Βόρεια Μακεδονία ή απλά ως σκέτη Μακεδονία, όπως θα τη λένε όλοι επίσημα.
    Με Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.
    Τα υπόλοιπα περί…δημοψηφίσματος, 180 κλπ είναι τρίχες κατσαρές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.