ΚΟΣΜΟΣ

Νατζίμπ Ραζάκ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας συνελήφθη για διαφθορά

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ συνελήφθη σήμερα μετά την ήττα του στις εκλογές τον Μάιο εν μέσω κατηγοριών για μαζική διαφθορά και καταχρήσεις σε βάρος ενός κρατικού ταμείου που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Αφότου ο Νατζίμπ έχασε τις εκλογές από τον Μαχατίρ Μοχάμαντ, τον πρώην μέντορά του που μετατράπηκε σε αντίπαλο, τού απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ αντικείμενα εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν από ιδιοκτησίες που συνδέονται μ' αυτόν στο πλαίσιο της έρευνας για το κρατικό ταμείο 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ο 92χρονος Μαχατίρ δήλωσε τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ πως η κατάχρηση και η δωροδοκία με κρατικά χρήματα είναι μεταξύ των κατηγοριών που η Μαλαισία θα απαγγείλει σε βάρος του 64χρονου Νατζίμπ, προσθέτοντας ότι έχει «μια σχεδόν τέλεια υπόθεση» εναντίον του.

Η σύλληψη του Νατζίμπ έγινε σε σχέση με την έρευνα για την SRC International, μια πρώην μονάδα του 1MDB, έγινε γνωστό από τις αρχές που ερευνούν το ταμείο. Κατηγορίες πρόκειται να απαγγελθούν σε βάρος του αύριο Τετάρτη το πρωί. Πηγές στην υπόθεση είπαν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει αρκετές κατηγορίες.

Πράκτορες της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς συνέλαβαν τον Νατζίμπ στην κατοικία του. Εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού δεν σχολίασε αμέσως, ενώ ο ίδιος ο Νατζίμπ αρνείται επίμονα κάθε αδίκημα.

Ο Νατζίμπ ήρθε στην εξουσία το 2009 και λίγο μετά ίδρυσε το 1MDB, το οποίο ερευνάται σε τουλάχιστον έξι χώρες ως ύποπτο για ξέπλυμα χρημάτων και διαφθορά.

Το σκάνδαλο γύρω από το 1MDB στιγμάτισε τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του Νατζίμπ και οδήγησε στην καταψήφιση του συνασπισμού που κυβερνούσε τη Μαλαισία από το 1957 που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με αγωγές που έχουν κατατεθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν 4,5 δισεκ. δολάρια από το 1MDB ξεπλύθηκαν μέσω ενός περίπλοκου δικτύου συναλλαγών και εταιρειών βιτρίνας.

Ακριβώς σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, η Wall Street Journal ανέφερε πως ερευνητές στη Μαλαισία εντόπισαν σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του 1MDB σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Νατζίμπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.