ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν είμαι ενθουσιασμένος» δήλωσε

O Τραμπ επέκρινε την Fed για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Την πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Και αυτό την ώρα που οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το υψηλότερο επίπεδο επτά ετών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το χαμηλότερο επίπεδο 40 ετών της ανεργίας δικαιολογούν τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ανησυχεί για την πιθανή επίπτωση στην αμερικανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών από τις αυξήσεις των επιτοκίων και το ισχυρότερο δολάριο.

«Δεν είμαι ενθουσιασμένος. Επειδή κινούμαστε ανοδικά και κάθε φορά που γίνεται αυτό θέλουν να αυξάνουν τα επιτόκια ξανά… Δεν είμαι ευτυχής με αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, τους αφήνω να κάνουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το καλύτερο», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Τραμπ είπε ότι ανησυχεί πως το «το κινεζικό νόμισμα πέφτει σαν πέτρα» και ότι το ισχυρό δολάρια «μας δημιουργεί μειονέκτημα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αποκλίνει από την καθιερωμένη πρακτική των Αμερικανών προέδρων να σέβονται την ανεξαρτησία της Fed, αποφεύγοντας να κάνουν σχόλια για τα επιτόκια ή την ισοτιμία του δολαρίου.

«Τώρα λέω αυτό που θα έλεγα ως απλός πολίτης», δήλωσε ο Τραμπ. «Επομένως, κάποιος θα έλεγε ότι 'ίσως δεν θα έπρεπε να τα λες ως πρόεδρος'. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει τι λένε, επειδή οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει», πρόσθεσε. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Τραμπ σέβεται την ανεξαρτησία της Fed και δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της για τις πολιτικές της.

Έπειτα από έξι και πλέον χρόνια χαμηλών επιτοκίων - ρεκόρ που βοήθησαν την αμερικανική οικονομία να ανακάμψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Fed άρχισε να αυξάνει με αργό ρυθμό τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2015 έχοντας προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις τους από την έναρξη της προεδρίας Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.

Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων έγινε τον Ιούνιο και σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την άποψή του ότι θα συνεχισθεί η αύξηση των επιτοκίων με βραδύ ρυθμό, καθώς το ποσοστό της ανεργίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960 και ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 2,9% τον Ιούνιο.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος και άλλες τρεις το 2019.

Η σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με ρυθμό περίπου 2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και η αύξηση των επιτοκίων, σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας κρατούν τα επιτόκιά τους χαμηλά, συνέβαλαν στην ανατίμηση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους τον Ιούλιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.