ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με εντολή Τσίπρα η τροπολογία των «16»

Προς… τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019

Σχέδιο για διεξαγωγή τετραπλών ή στην… καλύτερη περίπτωση τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 ξεδιπλώνει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τροπολογία των 16 βουλευτών που προτείνουν να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές κατατέθηκε στη Βουλή σε… συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έγραφε το matrix24.gr νωρίτερα, οι βουλευτές Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας προτείνουν τη διενέργεια των αμέσως επομένων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Με άλλα λόγια, αφού οι Ευρωεκλογές του 2019 διεξάγονται στις 26 Μαΐου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 του ίδιου μήνα. «Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ' εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023», αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές.

 

 

Προς τετραπλές-τριπλές κάλπες

 

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως αν υιοθετηθεί η τροπολογία τους, τότε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών –όπου αυτός χρειαστεί- θα συμπέσει με τις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, με δεδομένο ότι όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες, αλλά και οι ενδείξεις, πως ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει παράλληλα με τις Ευρωεκλογές τη διεξαγωγή και πρόωρων εθνικών εκλογών, επί της ουσίας στις 26 Μαΐου θα στηθούν τριπλές κάλπες –με προφανή τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου να «εκτονωθεί» η δυσαρέσκεια των πολιτών στην ευρωκάλπη και στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μάλιστα, σε όσες περιοχές δε θα έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή είτε ο δήμαρχος είτε ο περιφερειάρχης, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν να διαχειριστούν… τέσσερις κάλπες: κάλπη για τις εθνικές εκλογές, κάλπη για τις Ευρωεκλογές, την κάλπη για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών και την κάλπη για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών!

Με εντολή Τσίπρα

Η κατάθεση της τροπολογίας, αλλά και οι πληροφορίες πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμουη προκάλεσε εικόνα σύγχυσης, καθώς είναι γνωστό πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έχει πολλάκις επιχειρηματολογήσει υπέρ της διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Παρά ταύτα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Σκουρλέτης μόλις πάρει το «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου θα εντάξει στο νομοσχέδιο την τροπολογία, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ο πολιτικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα για… πολλαπλές κάλπες!

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Καραμπινάτος περιορισμός του θεμελιώδους δημοκτατικού δικαιώματος του εκλέγειν – εκλέγεσθαι και της διενέργειας τίμιων εκλογών (βουλευτικών, ευρωπαϊκών, αυτοδιοικητικών) με τη χειραγώγηση και τη σύμπτυξή τους κατά τις βουλές του Σουλτάνου. Βέβαια με τέτοιον ΠτΔ και τέτοια ηγεσία της Δικαιοσύνης τίποτε δεν προξενεί έκπληξη. Τα είδαμε και στο θεσμικά άθλιο δημοψήφισμα του 2015. Αυτή τη φορά όμως δεν πρέπει να τους περάσει. Υπάρχει κανονική αντιπολίτευση;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.