ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η αντίστροφη μέτρηση για μία ακόμη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής έχει ξεκινήσει. Τα θέματα στο τραπέζι είναι πολλά, με το προσφυγικό (από το 2015) και το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να έχουν προστεθεί στην πάγια προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των Μητρετώδη- Κούκλατζη στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας: «Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από τέσσερις μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα, στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών». Αναφέρθηκε και στο Αιγαίο, όπου και χθες η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις προκλήσεις:

«Αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Η ατζέντα του «Σουλτάνου»

Ο Ερντογάν προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος μετά την εκλογική του νίκη. Και η τουρκική διπλωματία φρόντισε να του δώσει ένα ακόμη χαρτί. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα για τη μη επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων της της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Παρότι το σωματείο που διεκδικεί τον όρο τουρκική για να εκφράζει και να χαρακτηρίζει τη μειονότητα προσέφυγε και κέρδισε τη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει και το θέμα των 8 πραξικοπηματιών, όπως τους κατηγορεί. Ίσως η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να διευκρινίσουν οι δύο ηγέτες τις ακριβώς έχουν πει στα μεταξύ τους τηλεφωνήματα. Γιατί, η πλευρά Ερντογάν, συνεχίζει να διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω στην Τουρκία τους στρατιωτικούς που δραπέτευσαν βρίσκοντας καταφύγιο στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας στις Βρυξέλλες

08.45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10.30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14.30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μισή πρόσκληση

Στη διπλωματία όλοι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι. Τουλάχιστον όλοι όσοι είναι στη σκηνή, γιατί επί του πεδίου, στη Μακεδονία στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι όλοι και τόσο… χαρούμενοι. Στις Βρυξέλλες, όμως, τα καλά λόγια για τη συμφωνία των Πρεσπών περίσσεψαν. Και ο Γενς Στόλτενμπεργκ άνοιξε τον δρόμο για να γίνουν τα Σκόπια το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, εφόσον πρώτα ολοκληρώσουν τα απαραίτητα βήματα για την κύρωση της συμφωνίας:

«Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση Καμμένου

«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία» δήλωσε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος λειτούργησε σαν… απρόθυμος καλεσμένος στο «πάρτι» των Σκοπιανών.

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κι αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα μας: «Όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ευτυχισμένος ο Ζάεφ

Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes – δηλαδή απανταχού χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» – όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επισήμανε πως η συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους Μακεδόνες της ΠΓΔΜ, που έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.