ΕΛΛΑΔΑ

Ανάβυσσος

Συνελήφθη ζευγάρι για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Συνελήφθησαν, στην Ανάβυσσο Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, ανδρόγυνο ηλικίας 62 και 58 ετών, αντίστοιχα, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων σε λυόμενη οικία στην Ανάβυσσο, με σκοπό την άμεση διάθεσή τους σε υποψήφιους αγοραστές, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ, εντοπίστηκαν ο 62χρονος και η 58χρονη και πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση τους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα αποσπασματικά σωζόμενο αναθηματικό ανάγλυφο στον τύπο του νεκροδείπνου του 4ου αιώνα π.Χ., ένας ακέραιος κωακός αμφορέας ελληνιστικών χρόνων του 3ου αιώνα π.Χ., ένα ασημένιο νόμισμα στον τύπο του ρωμαϊκού δηναρίου του 1ου αιώνα π.Χ., μία τρίπτυχη θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει την Παναγία «Το Ρόδον το Αμάραντον», «Τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο» και «Τον Άγιο Δημήτριο που σκοτώνει τον Ιουλιανό», του 18ου-19ου αιώνα μ.Χ., μία θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει «Τη Θεοτόκο την Οδηγήτρια», «Τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο» και «Τον Άγιο Δημήτριο που σκοτώνει τον Ιουλιανό» του 19ου αιώνα μ.Χ., μία θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει την Παναγία στον τύπο της «Ρίζας του Ιεσσαί», που φέρει σλαβικές ή ρωσικές επιγραφές του 19ου αιώνα μ.Χ.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι αυτά εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν αντίστοιχα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.