ΕΛΛΑΔΑ

Στη διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία

Η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας η οποία είναι στο ξεχασμένη χρονοντούλαπο αρχίζει να γίνεται σταδιακά πραγματικότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ με απόφασή του δεν εκδίδεται και αφήνεται ελεύθερη η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της στην χώρα της.
Ειδικότερα, σειρά νομοθετημάτων εξήγγειλε ο κ. Κοντονής, με πρώτο την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή αρχικά αστυνομικοί θα συνδράμουν για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας και στη συνέχεια θα υλοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί, σε αυτό το στάδιο, ο ακριβής αριθμός του. Θα επανδρωθεί και με εξειδικευμένο προσωπικό, πραγματογνώμονες, κ.λπ. και θα είναι υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών.
Πρώτος στόχος της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάκια προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Αρχικά η Δικαστική Αστυνομία θα αναλάβει δράση σε Αθήνα και Πειραιά και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το δεύτερο νομοθετικό έργα τα οποίο εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Δικονομικός Κώδικας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας. .
Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου μεταξύ των οποίων. Όπως είπε ο κ. Κοντονής με τον Δικονομικό Κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλύπτεται το απαράδεκτο κενό που υπήρχε.
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξήγγειλε και άλλα νομοσχέδια τα οποία σύντομα θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, όπως είναι για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή.
Ακόμη, μέσα σε αυτά τα νέα νομοσχέδια θα περιληφθούν διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης του Πειραιά, προκειμένου να επισπευτεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής, την στελέχωση με προσωπικό των φυλακών Δράμας, κ.λπ.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Κοντονής, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη καλύπτει πλέον όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ σχολίασε ότι οι δικηγόροι δεν συνδράμουν στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η μη ανταπόκριση των δικηγόρων, θα προχωρήσει να νομοθετήσει την υποχρεωτική κατάθεση δικογράφων, κ.λπ. μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Μολδαβή θύμα τράφικινγκ

Δεν εκδίδεται στη χώρα της, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η 28χρόνη νεαρή Μολδαβή, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της. Παράλληλα, μετά την απόφαση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης θα αφεθεί ελεύθερη.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Άρειος Πάγος, συναίνεσε στην έκδοση Μολδαβής στη χώρα της, παρότι έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking και με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στην εξάρθρωση «διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγ.

Έκδοση Τούρκου
Σε ότι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της έκδοσής του.

"Σπίτι του παιδιού"

Τη δημιουργία ειδικών χώρων, που παγκοσμίως λειτουργούν από χρόνια και ονομάζονται "Σπίτι του παιδιού" ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ενώ σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο σπίτι και στη Θεσσαλονίκη.
Στο "Σπίτι του παιδιού" παρουσία ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών θα καταθέτουν τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η κατάθεσή τους πολλές φορές στις ανέναες δικαστικές διαδικασίες.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε από τον κ. Κοντονή η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσαρα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει επί 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών.
Το περιστατικό διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των Σπιτιών και στη χώρα μας, ενώ ακόμα και στη γειτονική Τουρκία ήδη λειτουργούν 30 τέτοια σπίτια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.