ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: «Όχι» σε κατάτμηση εκλογικών περιφερειών χωρίς ψήφο σε Έλληνες του εξωτερικού

Τακτικισμούς και κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις προκειμένου να παραπέμψει στις καλένδες την ψήφο των Eλλήνων του εξωτερικού καταλόγισε στο υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα εξυπηρετήσει τις κυβερνητικές σκοπιμότητες.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» στο οποίο έχουν προστεθεί οι τροπολογίες για την κατάτμηση των περιφερειών Β’ Αθήνας - Αττικής και την δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα της ψήφου των  Ελλήνων του εξωτερικού επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πως «Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων που έχουν να κάνουν με το εκλογικό σύστημα».

Απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη που υποστήριξε πως η ΝΔ εξαρτώντας την ψήφο της για το σπάσιμο των περιφερειών με την ψήφο του εξωτερικού, υπεκφεύγει των ευθυνών είπε «αναφέρατε ότι υπεκφεύγουμε γιατί κάνουμε την σύνδεση της κατάτμησης – που επι της αρχής συμφωνούμε – με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Αφού είναι ασύνδετα γιατί έχετε καταθέσει 2 τροπολογίες; Είναι συνδεδεμένα γιατί είναι παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα. Εσείς υπεκφεύγετε. Λέτε ότι δεσμεύεστε να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση σε 5 μήνες μάξιμουμ. Ε λοιπόν, και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ψηφίσουμε την κατάτμηση των περιφερειών με την ψήφο του εξωτερικού σε πέντε μήνες που θα το φέρετε. Θα περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα της επιτροπής και στο 5μηνο θα το ψηφίζουμε όλοι μαζί. Ποια είναι η ανάγκη να ψηφίσουμε σήμερα την κατάτμηση και σε πέντε μήνες την ψήφο στο εξωτερικό; Θέλετε να πάρετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα. Η προθεσμία που άζετε είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική. Ρίχνετε στάχτη στα μάτια μας. Εμείς δεν θέλουμε να παίζουμε. Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο στους κατοίκους του εξωτερικού».

Πέραν αυτών ο κ. Βορίδης άσκησε κριτική και για την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει την παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Εντυπωσιάζει για μια παράταξη που υποτίθεται ότι ακούει την θεσμική συγκρότηση της κοινωνίας και θέλει ως Αριστερά να βρίσκεται σε διάλογο μαζί της το πόσο δεν ακούτε την αυτοδιοίκηση. Αυτή η ευαίσθητη Αριστερά είναι κουφή και δεν θέλει να ακούει τι λέει το 90% των αυτοδιοικητικών που της λέει ότι το νομοσχέδιο θα παραλύσει την αυτοδιοίκηση. Ολους τους ακούτε τους συγκεκριμένους δεν τους ακούτε. Και τους δικούς σας δεν ακούτε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Δεν άκουσα απαντήσεις παρά μόνο βαριές κουβέντες. Άκουσα έναν άλλο να λεει ότι στους Δήμους δεν είχαμε δημοκρατία και ξεκινά τώρα. Θα έχουμε την Σκουρλέτειο Δημοκρατία. Είναι οι παραισθήσεις μεγαλείου προ της πτώσεως».

«Η απλή αναλογική έχει ένα επιχείρημα: την απόλυτη ισότητα της ψήφου. Το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής θεωρίας είναι η δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης για τους πολίτες. Όμως τι θα γίνει σε δυσαρμονία δημάρχου και πλειοψηφίας συμβουλίου; Κατ αναλογία στο πολιτικό σύστημα θα είχαμε απώλεια δεδηλωμένης και εκλογές. Εδώ δεν έχουμε τέτοια λύση. Θα έχουμε το απόλυτο αδιέξοδο. Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

Επίσης, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για θεσμοθέτηση της διαφθοράς και των αθέμιτων συναλλαγών. «Το ζήτημα των συναλλαγών που ενισχύετε θεσμικά σας απασχολεί; Η αδύναμη διακυβέρνηση απέναντι σε τοπικά και υπερτοπικά οικονομικά συμφέροντα; Θεσμοθετείτε την διαφθορά καθιστώντας αδύναμη την διακυβέρνηση και τον δήμαρχο και άρα έρμαιο και εκτεθειμένο σε συμφέροντα. Καμία απάντηση ούτε κι εδώ. Το μόνο που λέτε είναι ότι η απλή και άδολη αναλογική είναι καλή»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.