ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Ανεβαίνει ο υδράργυρος τον Δεκαπενταύγουστο - Εξασθενούν τα μελτέμια

Με σύμμαχο τους τον καλό καιρό εγκαταλείπουν άρον άρον τις πόλεις οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο ο καιρός από σήμερα Κυριακή, θα είναι ηπιότερος λόγω της εξασθένισης των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του Αιγαίου, εξαιτίας των μελτεμιών της εποχής.

Όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος, το Σάββατο έπνεαν ισχυροί άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως για τα ανατολικά και νότια τμήματα της επικράτειας, δηλαδή στο Αιγαίο, όπου οι μέγιστες ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 8 μποφόρ και κυρίως στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Ντόρο αλλά και στα τμήματα των Κυκλάδων όπου οι μέγιστες ριπές άγγιξαν ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Ουσιαστικά όμως, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά ένα Μποφόρ οι άνεμοι με αποτέλεσμα να μην έχουμε πάνω από 7 ίσως τοπικά και 8 μποφόρ στις περιοχές του Αιγαίου και 6 με 7 μποφόρ στα τοπικά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Άνεμοι 113 χλμ/ώρα έπνεαν στην Εύβοια

Με λίγα λόγια χθες ήταν η πιο δύσκολη μέρα με τους ανέμους να αγγίζουν ακόμα και τα 113 χλμ την ώρα σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας και κυρίως γύρω από την Κάρυστο και τα 90 χλμ την ώρα έφτασαν στην περιοχή της Πεντέλης. Μιλάμε για πάνω από 8 με 9, τοπικά και 10 μποφόρ οι ριπές των ανέμων σε αυτά τα τμήματα».
Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε στο ότι λόγω της εξασθένησης των μελτεμιών θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, αγγίζοντας τους 36-37 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, θερμοκρασιες απολύτως φυσιολογικές για την εποχή. «Φαινεται ότι τις επόμενες ημέρες θα εξασθενίσουν περαιτέρω τα μελτέμια, διότι ουσιαστικά αυτό γίνεται κάθε καλοκαίρι, μια μάχη σε εισαγωγικά μεταξύ των μελτεμιών και των θερμότερων αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική», σημειώνει  ο μετεωρολόγος.

Όταν τα μελτέμια εξασθενούν οι θερμές αέριες μάζες ανεβαίνουν βορειότερα και επηρεάζουν περιοχές της επικράτειας. Έτσι λοιπόν από Δευτέρα θα εξασθενήσει περαιτέρω το μελτέμι, στα 5 με 6 μποφόρ το πολύ με αποτέλεσμα να έχουμε διέλευση θερμότερων αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική και ο υδράργυρος σιγά σιγά θα τραβήξει την ανηφόρα.

«Έτσι λοιπόν Τρίτη-Τετάρτη και έπειτα θα έχουμε αρκετά 35αρια, 36 ίσως και 37 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Δεν φαίνεται όμως κάποια αξιόλογη θερμή εισβολή για τη συνέχεια, κάποιος καύσωνας, μάλλον θα εναρμονιστούμε με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες γύρω στους 34 με 35, το πολύ 36 βαθμούς από της Παναγίας και έπειτα», ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 Μποφόρ.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, κυρίως, ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Τετάρτη, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά, κυρίως βορειοδυτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.