ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο το μήνυμα Τσίπρα για το τέλος των Μνημονίων

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας τοποθετούν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του για την πολιτική αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης, με κύριο στόχο την αναστροφή του πολιτικού κλίματος, θα έχει ως αφετηρία το αυριανό διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας και θα κορυφωθεί με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφορικά με την «επόμενη μέρα» μετά το τέλος των Μνημονίων.

Πολιτικά ερωτήματα

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά σχέδια για ελαφρύνσεις ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο να δώσει ένα περίγραμμα, αφήνοντας τα σπουδαία για την εμφάνισή του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά την τοποθεσία, κερδίζει έδαφος η εισήγηση να μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός στην Ιθάκη, προκειμένου να συμβολίσει την αίσια κατάληξη του ταραχώδους ταξιδιού των Μνημονίων έπειτα από 8 έτη. Κατά τα λοιπά, βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σβήνει και γράφει μόνο την αυριανή ομιλία του, αλλά και τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι αυτή τη φορά, ο ανασχηματισμός δε θα είναι μόνο θέμα προσώπων ή «ανανέωσης», αλλά θα στείλει και πολιτικά μηνύματα. Για παράδειγμα, αν η συμμετοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση περιοριστεί, αυτό ίσως να δείχνει το συμφωνημένο «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου την ερχόμενη Άνοιξη με αιχμή το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, στον απόηχο της πρόσκλησης Δραγασάκη-Παππά για «προοδευτική συστράτευση» προς δυνάμεις του Κέντρου, μένει να φανεί κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται την υπουργοποίηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο του Κέντρου, για να επισφραγίσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία.

Γρίφοι

Βεβαίως, πέραν αυτών, και το θέμα των προσώπων έχει τη σημασία του. Οι αμετακίνητοι υπουργοί είναι, λίγο ως πολύ, γνωστοί: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της οικονομίας, ο Νίκος Κοτζιάς τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής και ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μένει να φανεί αν θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομίας ο Γιάννης Δραγασάκης ή αν θα αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ επίσης μένει να φανεί κατά πόσον ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ή αν θα μετακομίσει σε κάποιο «παραγωγικό» υπουργείο. Αν ο Πάνος Σκουρλέτης βρεθεί εκτός κυβέρνησης, τότε θα κατευθυνθεί προς το κόμμα, για να αναβαθμίσει το βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας την θέση του γραμματέα, με τον νυν γραμματέα Πάνο Ρήγα να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Αμετακίνητος, αυτονοήτως, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται πως ήρθε η ώρα για το περίφημο «μικρό και ευέλικτο σχήμα», που κάθε κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια υπόσχεται, αλλά ποτέ δεν το τηρεί…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.