ΚΟΣΜΟΣ

Παμπάλαιος νόμος

Γιατί ο Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον δεν έχουν την επιμέλεια του πρίγκιπα Τζορτζ, της Σάρλοτ και του Λούις

Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μπορεί να είναι οι περήφανοι γονείς τριών παιδιών, αλλά τεχνικά δεν έχουν την νόμιμη επιμέλειά για κανένα από αυτά, σύμφωνα με έναν βασιλικό κανόνα.

«Η βασίλισσα έχει την νόμιμη επιμέλεια των ανήλικων εγγονών» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο news.com.au η ιστορικός της βασιλικής οικογένειας και ιδρύτρια του μπλογκ Royal Musings, Μάρλεν Κένινγκ.
Ένας παμπάλαιος νόμος παρέχει την επιμέλεια των εγγονών της βασιλικής οικογένειας στον ίδιο τον βασιλιά ή την βασίλισσα

Ένας παμπάλαιος νόμος παρέχει την επιμέλεια των εγγονών της βασιλικής οικογένειας στον ίδιο τον βασιλιά ή την βασίλισσα

«Αυτό ξεκινά από την εποχή του βασιλιά Γεώργιου του Α’ (κυβέρνησε στις αρχές του 1700) και ο νόμος δεν άλλαξε ποτέ» εξήγησε η Κένινγκ. «Το είχε κάνει επειδή είχε πολύ κακή σχέση με τον γιο του, τον μελλοντικό βασιλιά Γεώργιο Β’. Έτσι πέρασε αυτόν τον νόμο που σήμαινε ότι ο βασιλιάς ήταν ο προστάτης των εγγονών του». Ο νόμος είχε περάσει το 1717 και εγκρίθηκε ξανά το 1772, αλλά δεν έχει αλλάξει από τότε.

Αυτό σημαίνει ότι η βασίλισσα είχε την επιμέλεια του πρίγκιπα Γουίλιαμ και Χάρι όταν ήταν ανήλικοι, αλλά είναι ασαφές αν έχει την επιμέλεια του Τζορτζ, της Σάρλοτ και του Λούης, αφού είναι τα δισέγγονά της. Ο βασιλιάς Γεώργιος δεν είχε δισέγγονα όταν δημιουργήθηκε ο νόμος αυτός.

Ωστόσο, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς, θα έχει αυτός την επιμέλεια των εγγονών του, τα οποία περιλαμβάνουν τα παιδιά του Γουίλιαμ και τα μελλοντικά παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.
Η βασίλισσα νομικά έχει λόγο στην ανατροφή, τα ταξίδια και την εκπαίδευση των εγγονών

Η βασίλισσα νομικά έχει λόγο στην ανατροφή, τα ταξίδια και την εκπαίδευση των εγγονών

Για τον βασιλιά, η «επιμέλεια» σημαίνει ότι έχει λόγο στην ανατροφή, τα ταξίδια και την εκπαίδευση των εγγονών, αναφέρει το News.com.au. Το αρχικό νομικό κείμενο αναφέρει ακόμη ότι ο μονάρχης είναι υπεύθυνος για την «παιδεία και την φροντίδα» των εγγονών του, την «επιλογή του τόπου διαμονής τους», τον «διορισμό των κυβερνητών και διοικητών τους» και την «φροντίδα και έγκριση των γάμων τους».

Στο παρελθόν είχαμε δει την εφαρμογή του νόμου όταν ο Γουίλιαμ και ο Χάρι ήταν ακόμη παιδιά. Ο πρίγκιπας Κάρολος έπρεπε να ζητά από την Αυτού Μεγαλειότητα την άδεια για να ταξιδεύει μαζί με τα παιδιά του στη Σκωτία. Μάλιστα, σε μία περίπτωση η βασίλισσα δεν έδωσε άδεια. Και συγκεκριμένα όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα της ζήτησε να πάρει μαζί της τα παιδιά σε ένα ταξίδι στην Αυστραλία, λίγο πριν το θάνατό της.

«Τεχινά, χρειάζονται άδεια για να ταξιδέψουν. Η βασίλισσα έχει τον τελευταίο λόγο σχετικά με τις γονεϊκές αυτές αποφάσεις» δήλωσε η Κένινγκ.
Όπως είχε και η βασίλισσα στα δικά της εγγόνια, πρίγκιπα Χάρι και πρίγκιπα Γουίλιαμ εφαρμόζοντας μάλιστα πιστά τον νόμο.

Όπως είχε και η βασίλισσα στα δικά της εγγόνια, πρίγκιπα Χάρι και πρίγκιπα Γουίλιαμ εφαρμόζοντας μάλιστα πιστά τον νόμο.

Ο παμπάλαιος αυτός νόμος είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η επιμέλεια των παιδιών δεν συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα διαζυγίου του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας αλλά και του πρίγκιπα Ανδρέα και της Σάρα Φέργκιουσον.

«Η επιμέλεια δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα έγγραφα διαζυγίου επειδή δεν είχαν νόμιμα την επιμέλεια των παιδιών τους» εξηγεί η Κένινγκ.

Αν και η νομοθεσία αυτή ισχύει μέχρι σήμερα, η βασιλική οικογένεια δεν «το κάνει θέμα» προσθέτει η Κένινγκ. Μην περιμένετε από τον πρίγκιπα Κάρολο να υπερισχύει των αποφάσεων των γιων του για τα παιδιά τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.