ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Η πτώση της λίρας θα ανεβάσει τον πληθωρισμό

Ο τουρκικός πληθωρισμός αναμένεται να σημειώσει άνοδο αφού η λίρα εξακολούθησε να χάνει έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 16,45% μέχρι το τέλος του έτους, από 15,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας από 96 αντιπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα και επαγγελματίες του κλάδου. Η μέση εκτίμηση αυξήθηκε από 13,9% στην ίδια έρευνα τον περασμένο μήνα.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει 35% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, σπρώχνοντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω αδυναμία για το νόμισμα καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που είναι στο 6,5% του ΑΕΠ, αλλά και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε αντίδραση της μη αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον και άλλων Αμερικανών.

Η εκτίμηση για την αξία της λίρας έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους αυξήθηκε σε 5,9663 από 4,8328. Ο πληθωρισμός σε 12 μήνες έφτασε στο 12,96% σε σύγκριση με το προηγούμενο 11,07%, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Η οικονομική ανάπτυξη φέτος αναμενόταν να είναι 3,9%, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για 4,2%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.