ΚΟΣΜΟΣ

Είναι σκέτο δηλητήριο

Καθηγήτρια του Χάρβαρντ αποδομεί το λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει γίνει της μόδας, καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει ωφέλιμα χαρακτηριστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, καθηγ'ητρια της της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έρχεται να τα ανατρέψει όλα, λέγοντας ότι πρόκειται για σκέτο... δηλητήριο.

Η δρ. Κάριν Μίχελς, η οποία ηγείται και του ερευνητικού ογκολογικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, σε 50λεπτη βιντεοσκοπημένη ομιλία της τόνισε τα νέα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στο ακροατήριο ότι το «έλαιο καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο και είναι μία από τις χειρότερες τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει», όπως γράφει η γερμανική έκδοση του Business Insider.

Το βίντεο, το οποίο από τη στιγμή της δημοσίευσής του έχει γίνει viral, ρίχνει λάδι στη φωτιά της διαμάχης για τις διατροφικές ιδιότητες. Πολλοί θεωρούν το έλαιο καρύδας ως απαλλαγμένο από κακό λίπος, ωστόσο η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχει συστήσει στους πολίτες να περιορίσουν τη κατανάλωσή του.

Αν και το λάδι αυτό έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοιλές, οι καρδιολόγοι γνωρίζουν καλά ότι, ναι μεν είναι γευστικό, αλλά είναι επιβλαβές για τις αρτηρίες.

Η δρ. Μίχελς λέει ότι είναι πολύ χειρότερο από το λαρδί (το λίπος από την κοιλιά του γουρουνιού).

Κι όμως μία έρευνα το 2016 είχε καταδείξει ότι 70% των Αμερικανών θεωρούσε το έλαιο καρύδας ως ένα από τα πιο υγιεινά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η άνοδος στις πωλήσεις ελαίο καρύδας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπειτα από δύο μελέτες του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που εξέτασαν τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, ένα είδος που υπήρχε στις καρύδες. Οι συμμετέχοντες που τα κατανάλωσαν, έκαψαν περισσότερο λίπος και το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως το Άγιο Δισκοπότηρο της καύσης λίπους.

Η ιατρική βιομηχανία, παρόλα αυτά, δεν πείστηκε, ούτε καν και η συντάκτρια της μελέτης, η οποία εξήγησε ότι οι καρύδες περιέχουν μόνο 14% των λιπαρών οξεών μέσης αλυσίδας, ενώ οι συμμετέχοντες της έρευνας κατανάλωσαν το 100%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.