ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωσε 20 μέτρα και κατεδαφίσεις

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη

Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αρχικά με ένα διαφορετικό προφίλ από ό,τι τις προηγούμενες φορές στην ομιλία του στο Λαύριο, μετά τη σύσκεψη για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Ωστόσο στο κλείσιμο και πάλι μίλησε για την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε ουσιαστικά πως η κυβέρνηση κληρονόμησε μία οικιστική βόμβα, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα ο ίδιος είπε πως ανέλαβε ευθύνες που μπορεί και να μην του αναλογούν. «Εγώ ανέλαβα από την πρώτη στιγμή ακόμα και ευθύνες που δεν μου αναλογούν θα περίμενα έστω και μια δόση αυτοκριτικής για όσους κυβέρνησαν αυτό τον τόπο εδώ και 4 δεκαετίες, από όσους δημιούργησαν και εξέθρεψαν αυτές τις παθογένειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τάχιστη ανοικοδόμηση με νομιμότητα και σεβασμό στον περιβάλλον αλλά και στη ζωή των κατοίκων. «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το "ποτέ ξανά" να μην είναι ένα σύνθημα της στιγμής», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.
«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο.

Το "πώς και το γιατί", θα διερευνηθεί σε βάθος

«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το "πώς και το γιατί", θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούςΤίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά ξανά μια τέτοια τραγωδία. Ποτέ ξανά! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του στο Λαύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε.

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησηςπου απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθείΕίναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό, όπως είπε, θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν.

Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσθεσε.

Τσίπρας προχωράμε σε 20 άμεσες παρεμβάσεις 

Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.

Οπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -τόνισε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

Με προτεραιότητα, όπως σημείωσε, σε εκείνες τις δράσεις, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Πέρα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές και οι συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές χρειάζεται και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της κοινωνίας, ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της, είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσο μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική εκτόνωση και υπεκφυγή, αλλά ως μια τεράστια προσπάθεια να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα», σημείωσε.

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα "αδελφάκια" του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία. Ενθαρρύνοντας, επίσης, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Και, βέβαια τα αδηφάγα συμφέροντα που είδαν στην πανέμορφη, ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού, υπήρξαν ο απαραίτητος προστάτης και σπόνσορας απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών», υπογράμμισε.

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. SPARTA. 21:45 07/08/2018

  Κενο γραμμα με ψεματα και προσπαθεια αποποιησης των τεραστιων ευθυνων του οσα φαιδρα ειπε ο Τσιπρας.
  Η εγκληματικα αναισθητη Δουρου διπλα του να γελαει, ενω εχει στειλει στον θανατο πανω απο 100 συμπολιτες μας.

 2. Η αιτία της καταστροφής και της εκατομβης της 23ης Ιουλίου δεν είναι η αυθαίρετη δόμηση. Ο άθλιος Τσίπρας κάνει αλλαγή ατζέντας λέγοντας τερατώδη ψέματα με τον πιο χυδαίο τρόπο, ακριβώς όπως έκανε το μοιραίο βράδυ που υποκρινόταν τον κυβερνητη που πολεμάει στο μέτωπο. Ο Καμμενοτσιπρας δεν έχει πει τίποτε άλλο εκτός από ψέματα σε όλα τα μείζονα, αλλά και στα περισσότερα ελασσονα, ζητήματα της πολιτικής (οικονομικά, κοινωνικά, εξωτερικής πολιτικής, διοίκησης). Μετά την υπονόμευση των θεσμών του πολιτεύματος θεωρεί ότι θα του βγει, καθότι νομίζει ότι διαθέτει γερές καραμανλικες και ατλαντικες πλάτες.
  Αμ δε…

 3. Να προσέξει στις κατεδαφίσεις μην είναι βουλευτές του Συριζα ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους όπως παλιότερα!

 4. === … ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ
  ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΜΑΣ, Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ
  ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ, ΩΣΤΕ Η ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥ (ΚΑΘΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ
  44 ΕΤΩΝ) ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΓΝΩΣΕΙΣ, ΣΤΡΑΤΙΓΙΚΗ
  ΣΤΟΧΕΥΣΗ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Κ.Α.) ΘΑ
  ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΤΕΡΜΙΝΑ ΤΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.