ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώθηκε η βιωσιμότητα του χρέους

Morgan Stanley: Αρκετά ασταθή τα δεδομένα για την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας

Στόχος της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος είναι να πετύχει την «καθαρή έξοδο», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Οι συντάκτες του σημειώματος αναφέρουν ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας βοηθούν τη χώρα για κάτι τέτοιο, όμως υπάρχουν και κίνδυνοι.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η κυκλική βελτίωση διευρύνεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, παρατηρείται μείωση της ανεργίας, ταχύτερη ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων και καλή πορεία των εξαγωγών.

Ωστόσο, τα δεδομένα παραμένουν αρκετά ασταθή και το σημείο εκκίνησης είναι σχετικά αδύναμο. Παρ' όλα αυτά, η τάση φαίνεται υποσχόμενη.

Αναφορικά με τους κινδύνους, η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώθηκε. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα αποτελεί πλέον «ούριο άνεμο» για τις αγορές και οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αν δεν αλλάξει το δημοσιονομικό της μονοπάτι, ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.