ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Μουσακάς με λαχανικά αλά παριζιέν και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Το εθνικό μας φαγητό φτιαγμένο χωρίς κιμά, με λαχανικά που ψήνονται αντί να τηγανίζονται.

Υλικά

  • 800 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • 3 αβγά
  • 120 ml φρέσκο γάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • αλάτι, κατά βούληση

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 5 γρ. κουκουνάρια, ροδισμένα σε τηγάνι χωρίς λάδι
  • 1 κ. γ. πάπρικα καυτερή
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 700 γρ. σοταρισμένα ανάμικτα λαχανικά (φασολάκια, πατάτες, καρότα, μανιτάρια, καπνιστό μπέικον, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανός, σχοινόπρασο, δεντρολίβανο) αλά παριζιέν

Εκτέλεση

Για την κρέμα γιαουρτιού:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τα αβγά, το γάλα, το σκόρδο, αλάτι και χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.

Για τη σάλτσα ντομάτας:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε τη σάλτσα για 6-7 λεπτά.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα ανάμικτα λαχανικά με το μπέικον, ανακατεύουμε και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Για το μουσακά:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 160 ο C.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας με τα λαχανικά και ανακινούμε το ταψάκι να απλωθούν παντού.

Ρίχνουμε την κρέμα γιαουρτιού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και ψήνουμε για 35  περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς στην επιφάνεια.

Αφαιρούμε το μουσακά από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.