ΚΟΣΜΟΣ

Κέτι Σόλβικ-Όλσεν

Νορβηγός υπουργός παραιτήθηκε για να δώσει προτεραιότητα στη σταδιοδρομία της γυναίκας του

Ο Νορβηγός υπουργός Μεταφορών Κέτι Σόλβικ-Όλσεν ανακοίνωσε σήμερα πως παραιτείται για να δώσει, για έναν χρόνο, προτεραιότητα στην καριέρα της ιατρού συζύγου του, μια κίνηση που χαιρετίσθηκε ως υποδειγματική για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ήταν φανταστικό το ότι ήμουν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και, στην πραγματικότητα, θα συνέχιζα ευχαρίστως όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Σόλβικ-Όλσεν, μέλος του δεξιού αντιμεταναστευτικού Κόμματος της προόδου ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2013.

«Όμως έφθασα τώρα σ' ένα σταυροδρόμι στη ζωή όπου είναι η σειρά της γυναίκας μου να ακολουθήσει το όνειρό της. Πρόκειται για κάτι που είχαμε συμφωνήσει πριν από πολλά χρόνια», εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι TV2 Nyehetskanalen.

Η γυναίκα του, η Τόνε Σόλβικ-Όλσεν, δέχθηκε για έναν χρόνο θέση ιατρού σ' ένα νοσοκομείο παίδων στις ΗΠΑ, διευκρίνισε.

Η απόφαση αυτή χειροκροτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αξιοσέβαστη», «ένα φανταστικό παράδειγμα», αντέδρασαν οι χρήστες του Ίντερνετ.

Πρωτοπόρος στο ζήτημα αυτό όπως και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισλανδία στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τέργε Σεβίκνες, επίσης του Κόμματος της Προόδου, θα πρέπει κι αυτός να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιό του για να αφιερωθεί σε τοπικές πολιτικές δραστηριότητες.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν πως αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, χωρίς να διευκρινίσουν τη φύση των αλλαγών.

Το Κόμμα της Προόδου συμμετέχει από το 2013, δίπλα στους συντηρητικούς της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, σ' έναν συνασπισμό που διευρύνθηκε έκτοτε με το μικρό κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα. Και στους τρεις αυτούς σχηματισμούς ηγούνται γυναίκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.