ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Ο γ.γ. του ΤΕΕ για το Μάτι: Πρέπει να συνεργαστούν πολιτεία και επιστημονικοί φορείς

Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ, Τάσος Ηλίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» μιλά για την επόμενη ημέρα της καταστροφής στο Μάτι.

Επισημαίνει ότι είναι μαθηματικώς βέβαιοι ότι οι Ελληνες θα παραμείνουν ευάλωτοι σε κάθε μορφής φυσική καταστροφή, όσο η δημόσια διοίκηση ακολουθεί αναποτελεσματική πολιτική τόσο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όσο και σε εκείνο του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Η οργανωμένη πολιτεία, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς πρέπει να συντονιστούν και να προτείνουν λύσεις για την προστασία των πολιτών, οι οποίες δεν θα προκύψουν μέσω επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και αποσιώπησης των ευθυνών του κρατικού μηχανισμού, υπογραμμίζει.

Αναλυτικά το άρθρο του Τάσου Ηλία στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Η καταστροφή στο Μάτι, και τα όσα τραγελαφικά συνεχίζονται να διαδραματίζονται μετά από αυτήν, αποτελεί μια εθνική πληγή για τη χώρα.

Τώρα είναι η ώρα για την ουσία, να στηρίξουμε ενεργά τους συμπολίτες μας που βίωσαν αυτή την τραγωδία να σταθούν στα πόδια τους. Η στιγμή δεν προσφέρεται για βαρύγδουπες επιστημονικές αναλύσεις σχετικά με πράγματα αυτονόητα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό.

Στα πλαίσια αυτά κινείται άλλωστε και η εθελοντική προσφορά περισσότερων από 600 εθελοντών μηχανικών, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προς τον κρατικό μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή (ασχέτως αν ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί).

Παρ΄όλα αυτά, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι Έλληνες πολίτες θα παραμένουν ευάλωτοι  σε κάθε μορφής φυσική καταστροφή όσο η Δημόσια Διοίκηση ακολουθεί αναποτελεσματική πολιτική τόσο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στον τομέα του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Θα πρέπει λοιπόν σε ουδέτερο χρόνο, και όχι τώρα που θρηνούμε απώλειες και νεκρούς, η οργανωμένη πολιτεία, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς να συντονιστούν και να προτείνουν λύσεις που θα οδηγούν στο αυτονόητο αξίωμα το οποίο οφείλει να εξασφαλίζει ένα σύγχρονο κράτος: την προστασία των πολιτών του. Λύσεις οι οποίες δεν θα προκύψουν μέσω ενός επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και της αποσιώπησης των ευθυνών του κρατικού μηχανισμού, αλλά μέσω μιας εμπεριστατωμένης και τεχνοκρατικής διεργασίας.

Στα θέματα πολεοδομίας – χωροταξίας, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το πρόβλημα των παράνομων κτισμάτων δεν περιορίζεται στην Ανατολική Αττική και όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής που τώρα έχει αναλάβει ρόλο τιμητή έχουν σημαντικές ευθύνες. Με αφορμή το τραγικό συμβάν, θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να πραγματοποιήσουμε όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες αποφασίζοντας επιτέλους να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, δίχως να χαϊδεύουμε αυτιά. Το παράδειγμα του 2015 με την παρέμβαση διαδοχικά Βούτση και Κουρουμπλή για αναστολή κατεδαφίσεων, δεν είναι τόσο μακρινό....

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει σταθεί στο πλευρό κάθε κυβέρνησης, ανεξαρτήτως κόμματος, για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά, την πρόσφατη πρόταση του ΤΕΕ για ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα – ομπρέλα, μία ολοκληρωμένη λύση για τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους τι επιτρέπεται και πού.

Είναι υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε προς την σωστή κατεύθυνση για να μην βρεθούμε εκ νέου αντιμέτωποι με νέα θύματα και νέες καταστροφές.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε τις ενέργειες της Κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία  η οποία αντί να  επιζητεί την Εθνική Συναίνεση σε  θέματα αντιμετώπισης καταστροφών επιδίδεται σε  ενέργειες αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα με στόχο  την κάλυψη των ευθυνών της στη μεγάλη τραγωδία με τους 90 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.