ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία

Ο Μακρόν υπενθυμίζει την «προσήλωση» του Παρισιού στην ειρηνευτική διαδικασία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε τη Δευτέρα «την προσήλωση της Γαλλίας στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον νεοεκλεγμένο κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Ντούκε, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σήμερα Τρίτη, έχει αναγγείλει ότι σκοπεύει να τροποποιήσει την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία επέτρεψε τον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία κατόπιν διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα. Ο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, εναντιώνεται ιδίως στο γεγονός πως πρώην αντάρτες που κατηγορούνται για βαριά εγκλήματα απέκτησαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή χωρίς προηγουμένως να φυλακιστούν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών το βράδυ της Δευτέρας, ο γάλλος πρόεδρος «επαναβεβαίωσε την επιθυμία μας να συνοδεύσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τις FARC», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν επανέλαβε την υποστήριξη του Παρισιού στη συμφωνία του 2016 που είχε σκοπό να βάλει τέλος στον πόλεμο 50 και πλέον ετών, την οποία είχε εκφράσει εξάλλου και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Μπογοτά την 27η Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.