ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πατάτες και δημητριακά «ένοχα» για παθήσεις της καρδιάς;

Νέα πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Express» επισημαίνει ότι οι πατάτες και τα δημητριακά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα παρεμφερών ερευνών που ενοχοποιούσαν το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Οι επιστημονικές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες πολιτών σε 42 ευρωπαϊκές χώρες για μία περίοδο 16 ετών, τα καρδιακά νοσήματα που τυχόν εμφάνισαν και τα επίπεδα χοληστερόλης τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκδώσουν νέες διατροφικές οδηγίες σχετικά με τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο καθηγητής Πάβελ Γκράσγκρουβερ, αθλητίατρος και επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Masaryk στη Τσεχία, θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολλές διατροφικές οδηγίες.
Η έρευνα, για παράδειγμα, έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρέατος δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, όπως πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υγεία είναι τα δημητριακά, το σιτάρι και οι πατάτες, όπως αναφέρεται, ενώ ο καθηγητής Πάβελ Γκράσγκρούβερ τονίζει επίσης πως πρέπει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να μειώσουμε την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε και ότι τα λιπαρά γαλακτοκομικά, ακόμα και το τυρί, φαίνεται πως τελικά προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιοπάθειες. Όσο για το ποιες τροφές θωρακίζουν τον οργανισμό από τις καρδιακές νόσους διασφαλίζοντας μακροζωία αναφέρει τις εξής: εσπεριδοειδή, καρύδια, ελιές, ψάρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.