ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργανωμένο σχέδιο «βλέπει» ο Ερντογάν

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Δύσκολη μέρα για τις παγκόσμιες αγορές

Έτοιμες για μια δύσκολη ημέρα είναι οι παγκόσμιες αγορές καθώς η οικονομική κρίση στην Τουρκία είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς η λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της σε σχέση με το δολάριο. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 6,95 τουρκικές λίρες ενώ τις βραδυνές ώρες η ισοτιμία είχε φτάσει και τις 7,24 λίρες.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Τραπεζούντα επέμεινε στους υψηλός τόνους κατά των ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κύρηξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

Για «επίθεση» σε βάρος της Τουρκίας έκανε λόγο και ο Αλμπαϊράκη στη συνέντευξή του. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για την πραγματική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τη βουτιά της λίρας. Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ή σε λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία του εθνικού νομίσματος.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα 350 δισ. δολάρια χρέος των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών και την ικανότητά χρηματοδότησής τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεγάλη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η μαζική ρευστοποίηση νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών και ειδικά η τεράστια πτώση της τουρκικής λίρας έχει θορυβήσει τους επενδυτές, ενώ η άνοδος του γεν, που θεωρείται τοποθέτηση-ασφαλές καταφύγιο όπως και το δολάριο, επιδεινώνει το κλίμα.

Ο δείκτης Nikkei υφίσταται πτώση 355,85 μονάδων (−1,60%), στις 21.942,23 μονάδες, ενώ υποχωρούσε νωρίτερα έως και στις 21.915,36 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από την 11η Ιουλίου.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix υφίσταται πτώση 29,53 μονάδων (−1,72%), στις 1.690,63 μονάδες.

Το δολάριο υποχωρεί ως τώρα κατά 0,7% έναντι του γεν (στο 1:110,23), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.