ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ισορροπίες και οι... δοκιμασμένες σχέσεις

Τα «καυτά» υπουργικά δίδυμα του ανασχηματισμού

Με το βλέμμα στραμμένο στα ενδεχόμενα προβλήματα συνεργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν σε μία ούτως ή άλλως πολυπληθή κυβέρνηση τελούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν στο πρωθυπουργικό γραφείο θα ήταν να πλήττει το νέο σχήμα ο ιός της εσωστρέφειας.

Προσώρας, εκρηκτικά πολιτικά δίδυμα στην κορυφή των υπουργείων δεν υπάρχουν, καθώς όσα στελέχη απαρτίζουν την πολιτική ηγεσία κάθε τομέα δεν έχουν… «παρελθόν» μεταξύ τους. Ωστόσο, το κατά πόσον ο κάθε υπουργός θα μπορέσει να βρει κώδικα επικοινωνίας και συνεννόησης με τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς είναι ένα θέμα που μένει, προφανώς, να αποδειχθεί.

Ομαλή πορεία

Στο υπουργείο Εσωτερικών είναι προφανές ότι τον πρώτο ρόλο έχει ο Αλέξης Χαρίτσης και η προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν αναμένεται να φέρει προβλήματα. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, εξάλλου, θα επικεντρωθεί στο δικό της χαρτοφυλάκιο (Μακεδονίας-Θράκης), που ξέρει καλά και από την προηγούμενη θέση της, ως προϊσταμένης του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Ομαλή αναμένεται να είναι η συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και στο υπουργείο Οικονομίας, εκεί όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παίζει τον πρώτο ρόλο, ενώ ισχυρό δίδυμο παραμένουν ο Νίκος Παππάς και ο Λευτέρης Κρέτσος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Παράλληλα, «δοκιμασμένη» συνταγή ακολούθησε ο πρωθυπουργός στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, καθώς τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας και στα δύο (Γαβρόγλου, Τζούφη, Φωτάκης και Αχτσιόγλου, Φωτίου, Ηλιόπουλος, Πετρόπουλος αντιστοίχως) έχουν ήδη βρει κώδικα επικοινωνίας και αρμονικής μεταξύ τους συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπουργεία Οικονομικών (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παπανάτσιου) και Υγείας (Ξανθός, Πολάκης), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Σταθάκης, Φάμελλος, Δημαράς) και Υποδομών (Σπίρτζης, Μαυραγάνης).

Ισορροπίες

Κατά τα λοιπά, στα νέα υπουργικά δίδυμα και στους νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση επικεντρώνεται το ερώτημα κατά πόσον θα βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και με τους επικεφαλής των άλλων υπουργείων. Μένει, για παράδειγμα, να διαπιστωθεί κατά πόσον η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Παπακώστα θα καταφέρουν να συνεργαστούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το δύσκολο έργο να είναι «τα μάτια και τα αφτιά του Μαξίμου» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει από χθες ο νέος αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας. Παράλληλα, μένει να φανεί πώς θα συνεργαστεί ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ήτοι τον υπουργό Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο. Το ερώτημα κατά πόσον θα υπάρξει καλή επικοινωνία μεταξύ του Μιχάλη Καλογήρου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα, αφού ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε «χαμηλό βαρομετρικό» στις σχέσεις του με τους δύο προηγούμενους υπουργούς, τον Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Σταύρο Κοντονή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.