ΚΟΣΜΟΣ

Πας μέχρι και φυλακή

Απαγορεύεται με νόμο το σεξ μεταξύ ανδρών στην Σιγκαπούρη

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πολίτες στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να στηρίζουν τον νόμο που απαγορεύει το ομοφυλοφιλικό σεξ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία Ipsos σε δείγμα 750 ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντίθετοι στον νόμο εμφανίζονται το 12% των Σιγκαπουρέζων, ενώ το 33% δεν έχουν άποψη.

Η εταιρεία διενήργησε την έρευνα διαδικτυακά σε δείγμα πολιτών ηλικίας 15 ως 65 ετών και σε διάρκεια τεσσάρων ημερών, στο τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου.
Η συζήτηση για την πιθανότητα κατάργησης του νόμου επανήλθε με αφορμή το παράδειγμα της Ινδίας, η οποία κατάργησε έναν αντίστοιχο νόμο ο οποίος υφίστατο από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 377Α του Ποινικού Κώδικα της Σιγκαπούρης, ένας άνδρας ο οποίος διαπράττει μια ενέργεια "η οποία προσβάλλει τη δημόσια αιδώ" μαζί με έναν άλλον άνδρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια παρότι σπανίως γίνονται διώξεις.
Ο νόμος δεν ισχύει για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες πάντως.

Στη διάρκεια των έξι δεκαετιών της ανεξαρτησίας της η Σιγκαπούρη έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και πλούσιο κράτος.
Ωστόσο, οι νομοθέτες παραμένουν τυπικά επιφυλακτικοί ως προς τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις εν μέρει επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο λόγω της ύπαρξης διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών στοιχείων μεταξύ των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Σιγκαπούρης--ενός πληθυσμού που περιλαμβάνει μόνιμους κατοίκους και ξένους εργαζόμενους στη χώρα.
Μια εκπρόσωπος της Ipsos δήλωσε ότι η δημοσκόπηση δεν παραγγέλθηκε, αλλά διενεργήθηκε για να σηματοδοτήσει την δέκατη επέτειο από την ετήσια παρέλαση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, την Pink Dot, μια διοργάνωση η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους.

Παλαιότερες προσπάθειες ανατροπής της απαγόρευσης απέτυχαν, αλλά ένας προβεβλημένος διπλωμάτης κάλεσε την κοινότητα των ομοφυλόφιλων στη χώρα να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία για την ανατροπή του, μια ημέρα μετά την αποποινικοποίηση του αντίστοιχου νόμου στην Ινδία με μια δικαστική απόφαση-σταθμό.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τόμι Κο, ένας βετεράνος διπλωμάτης και δικηγόρος, κάλεσε την κοινότητα των γκέι της Σιγκαπούρης να προχωρήσει σε συλλογική αγωγή και να αμφισβητήσει τον νόμο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης Κ.Σανμουγκάμ δήλωσε ότι το ζήτημα αφορά την κοινότητα της Σιγκαπούρης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει, αλλά η πλειονότητα των Σιγκαπουρέζων αντιτίθεται στην όποια αλλαγή στον νόμο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.