ΚΟΣΜΟΣ

Σε «αδιέξοδο» οι συνομιλίες στην άτυπη σύνοδο κορυφής

Brexit: H Τερέζα Μέι ζητά εναλλακτική πρόταση από την ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέταξε το μπαλάκι η Τερέζα Μέι, αναζητώντας διέξοδο μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, που έβαλε οριστική «ταφόπλακα» στο σχέδιο Τσέκερς της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Επίσης, δεσμεύτηκε για την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, ακόμη και σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Σε δήλωση που έκανε εκτάκτως από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις τις ΕΕ ως «μια κακή συμφωνία. Έχω πει ότι μια μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».

«Τώρα μπορούμε να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι η πραγματική εναλλακτική και μπορούμε να τη συζητήσουμε», αναφέρει.

«Η ΕΕ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου. Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για να λύσουμε τα δύο μεγάλα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι», τόνισε η Μέι.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία»

Επίσης, η Μέι υποσχέθηκε προς τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

«Είστε οι φίλοι μας, οι γείτονές μας, οι συνάδελφοί μας. Θέλουμε να μείνετε». Στο ίδιο πλαίσιο, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας, σημειώνοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την επιστροφή σε σκληρά σύνορα»

Τα δύο «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων

Στην έναρξη των δηλώσεών της, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις, όπως πάντα έλεγε, είναι δύσκολες. Αν και οι δύο πλευρές – ΕΕ και Βρετανία- θέλουν συμφωνία, υπάρχουν δύο θέματα στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Μέι, η ΕΕ προσφέρει μόνο δύο επιλογές για τη μελλοντική οικονομική σχέση των δύο πλευρών. Η πρώτη επιλογή αφορά την τήρηση όλων των κανόνων της ΕΕ, δηλαδή να υπάρχει «ανεξέλεγκτη μετανάστευση από την ΕΕ» και καμία εμπορική συμφωνία με άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Μέι, αυτό είναι «κοροϊδία» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει μια βασική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει στην τελωνειακή ένωση, διαχωρισμένη μόνιμα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Βόρεια Ιρλανδία είναι «αναπόσπαστο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου... κάτι που δεν θα συμφωνήσω ποτέ», διεμήνυσε.

Στριμωγμένη στη «γωνία» από τους 27

Η σημερινή δήλωση, που έγινε εκτάκτως, αποτυπώνει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά και τη άτυπη σύνοδο, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν τέλος στις ελπίδες της για μια ευνοϊκή συμφωνία, ενόψει του Brexit.

Μάλιστα, οι «27» κράτησαν κοινή και σκληρή στάση απέναντι στη Μέι, καθώς αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε παραχώρηση κυρίως στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.