ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Τη σταθερή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει το 34% των ερωτηθέντων στο ερώτημα ποιος θεωρείτε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 24% που επιλέγει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια διαφορά 10 μονάδων που είναι σταθερή σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου όταν ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε ποσοστό 33% έναντι 23% του κ. Τσίπρα.

Συντριπτική όμως είναι η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης: Το 57% λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 24% που πιστεύει το αντίστοιχο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 33 μονάδες.
dim4dim3

Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 33,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πολλά ΜΜΕ η διαφορά αναφέρεται να βρίσκεται στο 9,5% όμως αυτός ο αριθμός αφορά στην πρόθεση ψήφου. Αυτό που μετρά και που εντέλει αντικατοπτρίζει και το αληθινό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η αναγωγή επί των εγκύρων, όπου η διαφορά είναι 10,5%.

Στην αναγωγή λοιπόν επί των εγκύρων, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει το 7%, η ΧΑ 7,5%, το ΚΚΕ 6%. Εκτός Βουλής «θέτει» η δημοσκόπηση το Ποτάμι (1,5%), τους ΑΝΕΛ (1,5%), την Ενωση Κεντρώων (2%), τη Λαϊκή Ενότητα (1%), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%) και την Ελληνική Λύση (2%).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί του συνόλου των ψηφοδελτίων το προβάδισμα της ΝΔ διαμορφώνεται στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνει ποσοστό 31,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η ΧΑ με 7% (από 6,5%), το Κίνημα Αλλαγής με σταθερές δυνάμεις στο 6,5%, και το ΚΚΕ επίσης με σταθερό το ποσοστό του στο 5,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το φράγμα του 3% για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.
dim1dim2

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφηκε και η αντίδραση της κοινής γνώμης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι με μόλις το 17% να απαντά ότι τους κρίνει θετικά ενώ αρνητική άποψη έχει το 72% των ερωτηθέντων.

Σημειώνεται, δε, ότι αρνητικά αξιολογεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης και το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ (32% λέει ότι έχει σίγουρα αρνητική γνώμη και το 24% «μάλλον αρνητική»).

Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό συνολικά 90% αποτιμούν σίγουρα αρνητικά (76%) ή μάλλον αρνητικά (14%) τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο Μάτι, με 3% να τις αξιολογεί μάλλον θετικά και σίγουρα θετικά το 1%. 6% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών από το 60%

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφηκε και η άποψη των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το 60% των ερωτηθέντων να την αξιολογεί αρνητικά (44% σίγουρα αρνητικά – 16% μάλλον αρνητικά), ενώ το 28% την αποτιμά θετικά (13% σίγουρα θετικά – 15% μάλλον θετικά). Διχασμένοι στο θέμα αυτό εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 41% αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία και το 53% θετικά.
pulse-prespa

Απαισιοδοξία για τα οικονομικά

Οι Ελληνες όμως, παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους και δεν προσδοκούν στη συντριπτική τους πλειονότητα, βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης λόγω της εξόδου από τα μνημόνια: Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση και μόλις το 27% προσδοκά καλύτερες μέρες σε ό,τι αφορά την τσέπη του. Πιο αισιόδοξοι, ως ανεμένετο, είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν σε ποσοστό 37% ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ ανέρχεται στο 20%.

pulse-oikonomia

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.