ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πονοκέφαλος Καμμένου» στο Μαξίμου

Επί τάπητος η επίλυση του Μακεδονικού με «κυβέρνηση μειοψηφίας»

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επισήμανε, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι εκκρεμεί μία συζήτηση στις αρχές του επόμενου έτους με τον Πάνο Καμμένο όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, όμως το μόνο βέβαιο από τώρα είναι πως το Μακεδονικό θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Εξάλλου, όσο κι αν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν αφήσει αυτή την δύσκολη συζήτηση για την… κατάλληλη ώρα –καθώς ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ στην πΓΔΜ θα μπορέσει να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την κύρωση της Συμφωνίας και την αλλαγή του Συντάγματος- είναι προφανές ότι ορισμένα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί από τώρα.

Τα δεδομένα του «διαζυγίου»

Το πρώτο δεδομένο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κυρώσει σε κάθε περίπτωση τη συνθήκη των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός, παρά το βαρύ πολιτικό κόστος που έχει ήδη επωμιστεί, αλλά και τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις να αφεθεί η… «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση και να έχει παρεμβληθεί και η ψήφος του ελληνικού λαού σε εθνικές εκλογές, είναι αποφασισμένος να μείνει στην Ιστορία ως εκείνος που έλυσε το Μακεδονικό. Συν τοις άλλοις, κάτι τέτοιο θα δώσει επιπρόσθετους πόντους στο διεθνές προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και θα εμπεδώσει εικόνα «Ευρωπαίου ηγέτη» στον σημερινό πρωθυπουργό.
Το δεύτερο δεδομένο είναι πως ο Πάνος Καμμένος, όσο βλέπει την δημοσκοπική εξαέρωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τις πιέσεις για το Μακεδονικό που υφίσταται τη ΝΔ να μεγαλώνουν, τόσο θα μεταβάλλεται σε ολοένα και πιο ασταθή κυβερνητικό εταίρο. Καίτοι όσα είπε χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τα έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν, είναι προφανές ότι όσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τα επαναλαμβάνει, τόσο χειρότερα εγκλωβίζεται πολιτικά και ακυρώνει τα όποια περιθώρια πολιτικών ελιγμών μπορεί να είχε στις αρχές του νέου έτους.

Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος, όσο κι αν η απόφαση να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση μπορεί να καταστεί μοιραία για τον ίδιο και το κόμμα του, δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά εφόσον στην πΓΔΜ ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και έρθει η ώρα της Ελλάδας να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας.

Θεσμικές «ακροβασίες»

Στο πλαίσιο αυτό, αφού χθες ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε ότι θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση και θα άρει και την εμπιστοσύνη του πριν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι το Μακεδονικό θα λυθεί από… κυβέρνηση μειοψηφίας. Όσο θεσμικά οριακό κι αν ακούγεται, το Σύνταγμα αφήνει κάθε περιθώριο στον πρωθυπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών πριν την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Βεβαίως, μόλις ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του, αυτονοήτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δύσκολα θα υπερψηφίσουν μία πρόταση δυσπιστίας που θα έχει κατατεθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η πρόταση δυσπιστίας δε θα λάβει 151 θετικές ψήφους και, άρα, δε θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα παραμείνει το μόνο κυβερνών κόμμα με κυβέρνηση μειοψηφίας και ως τέτοια, θα καταθέσει τη συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή.

Ψηφοφορία και μετά εκλογές!

Ούτως ή άλλως, θα βρισκόμαστε ήδη, βάσει σχεδιασμού, στον Φεβρουάριο ή στον Μάρτιο και, άρα πολύ κοντά στις εκλογές (αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές) της 26ης Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ως πρωθυπουργός μειοψηφίας, θα υποστηρίξει την ανάγκη επίλυσης του Μακεδονικού, θα καλέσει όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συνομιλήσουν με τη συνείδησή τους και να πέσουν τίτλοι τέλους σε μία 25ετή διεθνή εκκρεμότητα και θα προσδοκά ότι η συμφωνία θα λάβει 151 ψήφους, προερχόμενες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από ορισμένους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, από κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, από βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Βεβαίως, η συμφωνία των Πρεσπών «περνάει» -όπως κάθε νομοσχέδιο- με πλειοψηφία επί των παρόντων, ωστόσο είναι προφανές ότι ένα τέτοιο θέμα θα ήταν προβληματικό πολιτικά να λυθεί με… 145 ψήφους.
Ούτως ή άλλως, μετά την κύρωση της συμφωνίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά, καθώς ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας θα έχει περιορισμένα περιθώρια κοινοβουλευτικών χειρισμών. Τότε, λοιπόν, βάσει αυτού του σεναρίου, το Μέγαρο Μαξίμου θα πατήσει το κουμπί των τριπλών εκλογών, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές για τις 26 Μαΐου και προσδοκώντας πως ως τότε θα έχει γυρίσει το κλίμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά και πως η ευρωκάλπη θα μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των πολιτών…

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.