ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν στους Θεσμούς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής

Επιβεβλημένη η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ως μεγάλο λάθος περιγράφουν στο Κίνημα Αλλαγής τη συμφωνία οι στόχοι για τα πλεονάσματα να στηριχθούν στην υπερφορολόγηση. Όπως εξάλλου τόνισαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής στους εκπροσώπους των Θεσμών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους την Τρίτη, «οι δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, καθηλώνουν την οικονομία, υπονομεύουν την προοπτική της Ανάπτυξης και την Κοινωνική Συνοχή».
Εκτιμώντας ότι η υπέρμετρη φορολογία και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν, αντίθετα εξοντώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στην Χαριλάου Τρικούπη καταλήγουν στο ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και αποθαρρύνει τις επενδύσεις. «Είναι επιβεβλημένο να αναθεωρηθούν αυτοί οι στόχοι, ώστε να εξασφαλισθεί οριστικά η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση», λένε, «να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση της φορολογίας και ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών».
Στη συνάντησή τους με τους θεσμούς όμως, Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισαν ως «μοιραίο λάθος» για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, και το γεγονός ότι το 2015 εγκαταλείφθηκε η μεταρρύθμιση Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, την στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΕ διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. «Ο νόμος Κατρούγκαλου που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι άδικος. Οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», είπαν, τονίζοντας ότι οι ‘νέες’ συντάξεις που εκδίδονται μετά το 2016 με την εφαρμογή του Νόμου, είναι σοβαρά μειωμένες και ήδη περίπου 80.000 ‘νέοι’ συνταξιούχοι το έχουν υποστεί, ενώ παράλληλα έχει γίνει δραματική η κατάσταση των συντάξεων χηρείας με τις πραγματικά «κοινωνικά ανάλγητες», όπως λένε, διατάξεις του νόμου. Επιπλέον, εκτιμούν ότι ο εν λόγω νόμος οδηγεί σε αδιέξοδο το Ασφαλιστικό Σύστημα, καθώς αντιστρατεύεται κατά τους ίδιους κάθε λογική ανταποδοτικότητας των εισφορών και δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής. «Ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να αλλάξει συνολικά», λένε, τονίζοντας την ανάγκη αντικατάστασής του από ένα νέο, δίκαιο, βιώσιμο σύστημα που θα εγγυάται το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αρνητικοί ασφαλώς εμφανίστηκαν και για τις προνομοθετημένες διατάξεις για τις περικοπές του 2019, αφού «φτωχοποιούν πέρα από τους νέους συνταξιούχους και τους παλαιότερους», όπως είπαν στην αντιπροσωπεία των Θεσμών, επαναφέροντας το θέμα της πρότασης νόμου που είχαν καταθέσει από νωρίς για την μη εφαρμογή τους και στην οποία επιμένουν. «Οι συντάξεις όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σφαγιάζονται με ευθύνη του κ.Τσίπρα, ως δήθεν αντίβαρο για να κερδίσει τα αντίμετρα όταν γινόταν η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο», είπαν, τονίζοντας ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν χωρούν ‘κόλπα’ περί απλής αναβολής του μέτρου για λίγους μήνες και μόνο για τις εκλογικές ανάγκες πρωθυπουργού.
Στην Χαριλάου Τρικούπη εξάλλου, έχουν την πεποίθηση ότι «η περαιτέρω παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει την χώρα γιατί είναι κατώτερη των αναγκών και ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά από τη στιγμή που ξεκίνησε ανεξέλεγκτες προσλήψεις με προσωρινές συμβάσεις στο Δημόσιο με πολιτικά και αδιαφανή, όπως καταγγέλλουν, κριτήρια, ‘έστησαν’ φωτογραφικές προδιαγραφές για τους Γενικούς Γραμματείς, εγκατέλειψαν τον ευαίσθητο κοινωνικά χώρο της Υγείας, επιδίδονται σε ‘ιδεοληπτικές παρεμβάσεις’ και οδηγούν σε σημαντική οπισθοχώρηση την Παιδεία και την Εκπαίδευση και διαλύουν με αυθαίρετες παρεμβάσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εκτιμώντας κοντολογίς ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με το «ασφυκτικό πλαίσιο» δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας και αντ’ αυτού, πρέπει να δρομολογηθούν σε συνεννόηση με τους εταίρους οι απαραίτητες βελτιώσεις και αλλαγές, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν αναγκαία την πολιτική αλλαγή, αλλά και την αλλαγή πολιτικής, ώστε να ανακτηθεί μεταξύ άλλων η αξιοπιστία της χώρας. Σε αυτήν και εκτιμούν ότι μπορούν να συμβάλουν ως παράταξη ευθύνης, παίζοντας τον ρόλο της γέφυρας για την αναγκαία συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.