ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά

Ερώτηση Καϊλή στην ΕΕ για την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τα γεγονότα που οδήγησαν δημοσιογράφους στο κρατητήριο εξιστορεί με ερώτηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Εύα Καϊλή.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2018, ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, παρουσιάστηκαν αυτοβούλως και κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο Υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος, για συκοφαντική δυσφήμιση κατόπιν δημοσιεύματος σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στην Μόρια της Λέσβου. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελέα, η οποία αποφάσισε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι.

Ανήκουστα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα, κράτος – μέλος της ΕΕ, εν έτει 2018, επισημαίνει η κ. Καϊλή και για ακόμη μία φορά, φέρνει το θέμα στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πόσο ακόμη θα συνεχίζεται το παράνομο και παράλογο γεγονός της καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της έκφρασης, των θεμελιωδών για την Ευρώπη δικαιωμάτων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Θα πρέπει επιτέλους να πάψει η επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία, η οποία δεν χειραγωγείται ούτε φιμώνεται. Και τελικά, πότε κι από ποιον θα δοθούν οι απαντήσεις που αναζητούν οι Έλληνες πολίτες για την διαχείριση των χρημάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και για την τραγική κατάσταση στην Μόρια, για την οποία ο διεθνής τύπος βρίθει δημοσιευμάτων, (μήπως να στραφεί η Κυβέρνηση και εναντίον τους;;;), αν όχι από τους αρμόδιους. Πως θα αντιμετωπιστεί επιτέλους το φλέγον αυτό θέμα; Τονίζοντας επιπλέον, ότι οι δημοσιογράφοι με ενδελεχείς έρευνες και ρεπορτάζ, έχουν πολλάκις αντικαταστήσει τους αρμόδιους στο ρόλο τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η Ελληνική κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Καμμένου, στρέφεται ξανά εναντίον των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου στη Χώρα, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμιση τον εκδότη, τον διευθυντή και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ εφημερίδας, με αφορμή δημοσίευμά της, σχετικά με έρευνα που διεξήχθη για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στην Μόρια της Λέσβου. Ο Έλληνας Υπουργός ισχυρίζεται πως συκοφαντείται, και η απαρχαιωμένη, αντισυνταγματική και αντίθετη με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ελληνική νομοθεσία, επιβάλλει την αυτόφωρη σύλληψη των δημοσιογράφων, πριν καν ερευνηθεί δικαστικά αν υπάρχει υποψία αδικήματος! Η κυβέρνηση μάλιστα μολις σήμερα αρνήθηκε να δεχτεί στη Βουλή, τροπολογία του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου για την κατάργηση αυτής της τυποκτόνου διάταξης νόμου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Διεθνής και Ευρωπαϊκός Τύπος βρίθει σχετικών με την Μόρια αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα.

Και επιπροσθέτως, το ΕΚ στην τελευταία του Ολομέλεια, ψήφισε την ενεργοποίηση του Άρθρου 7, για την περίπτωση της Ουγγαρίας, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις αρχές που εμπεριέχονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ, ήτοι, την προσήλωση «στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Ποια η θέση της Επιτροπής, ως θεματοφύλακας των συνθηκών, έναντι των ενεργειών της Κυβέρνησης για τον Τύπο και την ελευθερία του στην Ελλάδα;

2) Θα συνεχίσει η ΕΕ να κωφεύει στο θέμα της κακοδιαχείρισης των κονδυλίων με αποτέλεσμα την κατάσταση στην Μόρια;

Εντωμεταξύ:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές της Ελιάς Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσία του προέδρου Udo Bullmann.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές για την πρωτοβουλία που πήραν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη όπως και για την διοργάνωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Udo Bullmann μετά τη συνεδρίαση.

Κατά την Συνεδρίαση και την ομιλία της Γεννηματά επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Κινημα Αλλαγής, ως τον βασικό εταίρο του Κόμματος στην Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις ξένων Ευρωβουλευτών αναφορικά με τις καθεστωτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ στις διώξεις των δημοσιογράφων, τη προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης, και ασφαλώς το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε την προσφυγική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση, ενώ με απορία ζήτησαν διευκρινήσεις για την προσχώρηση στελεχών ΑΝΕΛ σε μια κατά τα άλλα αριστερή παράταξη.

Κατά τη Συνεδρίαση ο Udo Bullmann καλωσόρισε την ομάδα επισκεπτών της Εύας Καίλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι με την παρουσία τους έδωσαν παλμό και δυναμική στη συνεδρίαση.

H Εύα Καϊλή προσκάλεσε στελέχη του Κινήματος όπως τον Γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον εκπρόσωπο τύπου Σπύρο Καρανικόλα, τον Τομεάρχη Επιχειρηματικότητας Παναγιώτη Βλάχο, τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογκλίδη, τον πρώην Νομάρχη Γιώργο Φουντά και στελέχη της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης καθώς και πολλούς ακόμα φίλους της παράταξης.

Μετά το τέλος των επαφών η Επικεφαλής της Ελιάς Εύα Καϊλή δήλωσε: «Συνεχίζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στη Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα τον αγώνα για προοδευτικές πολιτικές και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη κόντρα στις δεξιές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δράσεις μας θα κλιμακωθούν μέχρι τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαϊου, ώστε να συνεχιστεί η αξιοπρεπής, σοβαρής και κατά γενική ομολογία απόλυτα επιτυχημένης προσπάθειας της Ελιάς και μετά τις επόμενες Ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.