ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεστ συνοχής η διαφωνία κορυφής για τη συμφωνία των Πρεσπών

Εσωστρέφεια διαρκείας λόγω Μακεδονικού

Την απάντηση στο ερώτημα… πόσο μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα της διαφωνίας κορυφής στην κυβέρνηση σε σχέση με το Μακεδονικό ψάχνουν Μαξίμου και Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφού οι αποκλίνουσες απόψεις των δύο κυβερνητικών εταίρων σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών προκαλούν διαρκώς… «παρεξηγήσεις».

Βεβαίως, η απόφαση του Πάνου Καμμένου να δημοσιοποιήσει, πριν καιρό, τη διαφωνία του με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και να προαναγγείλει ακόμη και άρση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο τις δύο διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές, αλλά και την ανάγκη των δύο κυβερνητικών εταίρων να τις υπερασπιστούν: σε απλά ελληνικά, προφανώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν «εγκλωβιστεί» σε όσα κατά καιρούς έχει πει ο πρόεδρός τους και δεν μπορούν εύκολα να τα πάρουν πίσω, ενώ η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, εκ των πραγμάτων πρέπει να διαβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει. Άλλωστε, αυτή η διαβεβαίωση, την οποία επανέλαβαν χθες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθύνεται κυρίως σε ώτα… εκτός συνόρων, καθώς θα ήταν πλήγμα για την διεθνή εικόνα της χώρας να ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα –και δύσκολα- βήματα η πΓΔΜ και να «κολλήσει» η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Φθορά διαρκείας

Σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο κορυφής, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος έχουν αποφασίσει να παραπέμψουν αυτή τη δύσκολη συζήτηση για την… ώρα της, δηλαδή εφόσον στην πΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα (δημοψήφισμα, ενδεχομένως εκλογές, μετά συνταγματική αναθεώρηση). Αυτή την απόφαση, εξάλλου, υπονόησε χθες βράδυ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ως την κρίσιμη ώρα για την κυβέρνηση μεσολαβούν πολλά βήματα στην γειτονική χώρα: «Έχουμε μπροστά μας δύο διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν στη γειτονική χώρα. Έχουμε το δημοψήφισμα σε λίγες ημέρες από σήμερα, που ευχόμαστε να καταλήξει θετικά και έχουμε στη συνέχεια τη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Επομένως, εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να περιμένουμε, να μην προεξοφλούμε. Ευχόμαστε φυσικά να καταλήξουν θετικά αυτές οι δυο διαδικασίες και στη συνέχεια, εφόσον αυτές καταλήξουν με τον τρόπο που θέλουμε, η Συμφωνία θα έλθει στη Βουλή και υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωσή της. Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση υπό προθεσμία, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο αν κάνει κανείς τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά. Επομένως, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσουν να εξαντλήσουν την τετραετία», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, διαβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά πως υπάρχει πλήρης «σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση».
Όπως και να ‘χει, πάντως, το ερώτημα πόση φθορά θα προκαλέσει στην κυβέρνηση η διαρκής ανακίνηση της διαφωνίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος προφανώς και απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου –πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η διαφωνία καθημερινά προκαλεί τριβές και παρεξηγήσεις.

Θερμό επεισόδιο

Μία απ’ αυτές εκδηλώθηκε χθες μεταξύ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προανήγγειλε, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του», ήταν η αντίδραση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δια του εκπροσώπου τους, Θόδωρου Τοσουνίδη. Μάλιστα, ο κ. Τοσουνίδης κατηγόρησε για «άγνοια» σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τον υπουργό Εξωτερικών, «καρφώνοντάς» τον πως δεν είναι κοινοβουλευτικός αφού δεν έχει εκτεθεί ποτέ στην κρίση του λαού. «Οφείλει στους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι σήμερα είναι υπουργός», ήταν το μήνυμα Τοσουνίδη στον Νίκο Κοτζιά.
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε, πάντως, να ρίξει νερό στον μύλο της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν με νόημα πως «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.