ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Ο Μητσοτάκης παραδίδει τη ΝΔ σε έναν «περίεργο γάμο» με την ακροδεξιά

Η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου για την προάσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν πρέπει να γίνει με την παρωχημένη αντίληψη ότι απέναντί έχουμε αναβίωση χιτλερισμού και μουσολινισμού, η νέα Ακροδεξιά έχει νέα χαρακτηριστικά, κερδίζει έδαφος επειδή οι πολίτες αισθάνονται ότι η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση της λιτότητας και της ανεργίας δεν αποτελεί λύση, εκεί πρέπει να απαντήσει η Αριστερά, με δικό της πολιτικό πρόγραμμα, δική της λαϊκή και όχι λαϊκιστική φυσιογνωμία, για ένα ουσιαστικό φράγμα σε αυτό το εφιαλτικό γεγονός, τόνισε το μέλος του ΠΣ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο. Στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής και ο κ. Μητσοτάκης παραδίδει την ΝΔ σε έναν «περίεργο γάμο» με την Ακροδεξιά, όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης είπε ότι «είμαστε σε φάση οργανωτικής και κυρίως προγραμματικής και ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης. Κακά τα ψέματα, είναι φάση μεγάλων ζυμώσεων, μετατοπίσεων, δυστυχώς μίας κακής πορείας της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η κακή πορεία συνδυάζεται και με υποχώρηση των κεντροδεξιών δυνάμεων και αύξηση του ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζεται με το να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

«Βεβαίως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υπεράσπιση συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», όπως είπε, «αλλά να μην πάμε σε μία παρωχημένη αντίληψη ότι απέναντί μας έχουμε στην Ευρώπη μία αναβίωση του χιτλερισμού και του μουσολινισμού. Η νέα Ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει νέα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, κερδίζει έδαφος στη βάση ότι οι πολίτες, τα μεγάλα λαϊκά στρώματα και οι μεσαίες τάξεις, αισθάνονται στην Ευρώπη ότι η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση, με την λιτότητα και την ανεργία επί 20 και πλέον χρόνια, δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματά τους. Εκεί πρέπει να απαντήσει η Αριστερά, με δικό της πολιτικό πρόγραμμα, δική της λαϊκή και όχι λαϊκιστική φυσιογνωμία, με δυνατότητα συμμαχιών, να απαντήσει ότι μόνο αντιπαλεύοντας τις αιτίες της σημερινής αύξησης της ακροδεξιάς επιρροής και της ακροδεξιάς μετατόπισης συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, μπορούμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό φράγμα σε αυτό το εφιαλτικό γεγονός».

Στην Ελλάδα, όπως είπε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Φίλης, «Καλλιεργείται σκόπιμα» από αρκετά ΜΜΕ η εντύπωση ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης από την ΔΕΘ εξήγγειλαν παρόμοια προγράμματα «και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να τεκμηριώσει την αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής, ότι τι Αριστερά τι Δεξιά; Οι λύσεις είναι αυτά που προτείνουμε εμείς και είναι υπεράνω των ιδεολογιών. Δεν είναι καινούργια αυτή η προσπάθεια, απλώς τώρα αποκτά μεγαλύτερη βιαιότητα, επιμονή».

«Αξιοποιείται το γεγονός ότι πράγματι, το μνημόνιο ... δημιουργεί πλαίσιο κοινών προγραμματικών αναφορών. Και στο πλαίσιο αυτό, όμως, υπάρχουν περιθώρια να επιλέξει κανείς να ασκήσει πολιτική με διαφορετικό τρόπο. Φάνηκε και στη διάρκεια του τελευταίου μνημονίου, όταν μία κυβέρνηση της Αριστεράς προσπάθησε και σε σημαντικό βαθμό σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική αλληλεγγύη κατόρθωσε να δώσει μία διαφορετική κατεύθυνση σε ένα πρόγραμμα που παρέμεινε νεοφιλελεύθερο στον πυρήνα του, αλλά υπήρχαν δυνατότητες να μπολιαστεί με στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας. Οι συντηρητικοί προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι δεν υπάρχει Δεξιά κι Αριστερά, για να δημιουργήσουν απογοήτευση στον κόσμο, που θέλει μία εναλλακτική πολιτική αριστερή πρόταση για την λύση των προβλημάτων του. Θέλουν να αυξήσουν και το ποσοστό αποχής, αυτή την φορά, από τον χώρο των κοινωνικά ευαίσθητων, αριστερών πολιτών, να στείλουν το μήνυμα «μην παλεύετε, όλοι είναι ίδιοι». Είναι λάθος μήνυμα, προκύπτει ακόμη και από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου ότι δεν ήταν όλοι ίδιοι», όπως τόνισε.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις αντιδράσεις σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «δεν είναι εθνικιστές όλοι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό, αλίμονο. Αλλά είναι σίγουρο ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η εθνικιστική καταδημαγώγηση των πολιτών, το χάιδεμα των αυτιών της ιστορικά διαμορφωμένης ακροδεξιάς, δίνει την δυνατότητα μίας ακροδεξιάς ηγεμονίας στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας».

«Δεν είναι ακροδεξιό κόμμα η ΝΔ, αλλά μέσα από τον νεοφιλελευθερισμό από τη μία, τον εθνικισμό για το Μακεδονικό και άλλα ζητήματα από την άλλη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ένα κόμμα λαϊκό, φιλελεύθερο, της κεντροδεξιάς, να μετατοπίζεται, να γίνεται όμηρων όχι μόνο ακροδεξιών ομάδων, αλλά γενικότερων πολιτικών κατευθύνσεων. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι ακροδεξιός ο ίδιος, αλλά πηγαίνει σε αυτό τον περίεργο γάμο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς στο κόμμα του», όπως τόνισε.

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εξαγγελίας «παροχών» από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «ένα μέτρο που απαντά σε κοινωνικές ανάγκες και δεν είναι ψηφοθηρικό, ενώ ταυτόχρονα είναι κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, δεν είναι παροχή, είναι ικανοποίηση μίας κοινωνικής ανάγκης ... η παροχή συνδυάζεται με ψηφοθηρία και πολλές φορές έξω από την φέρουσα ικανότητα της οικονομίας».

«Υπάρχει μία πολιτική σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια, μεταπολιτευτικά, όπου μέσα από τις παροχές προσπαθεί κάποιος να κερδίσει ψήφους», συνέχισε ο κ. Φίλης, θυμίζοντας ότι «ο Σαμαράς το 2015 άρχισε να μοιράζει κοινωνικά μερίσματα και να τάζει αυξήσεις. Η σταθερά αυτή υπολανθάνει στο πολιτικό σύστημα, αλλά δεν την έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις αιτίες της κρίσης. Αντιθέτως, θέλουμε όποια μέτρα παίρνουμε σήμερα, να έχουν μία σταθερότητα και μία προοπτική».

Όπως υπογράμμισε, «δίνουμε μάχη να βγούμε στις αγορές, ξέρουμε ότι εάν ξεκινήσει μία ιστορία παροχολογίας όπως θέλει να κατηγορήσει την κυβέρνηση η ΝΔ και άλλες δυνάμεις του συστήματος, τότε θα δυσκολέψει η πορεία εξόδου στις αγορές. Για πολλούς λόγους, και φυσιογνωμίας της κυβέρνησης και τακτικής και στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, εμείς δεν θέλουμε παροχές αλλά ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών στη βάση σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα σέβεται τις ανάγκες του ανθρώπου, το κοινωνικό πλαίσιο, τις συλλογικές συμβάσεις, την ανάπτυξη της εργασίας, αλλά και το περιβάλλον».

Για τις συντάξεις εξάλλου ο κ. Φίλης δήλωσε «πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει μία περαιτέρω μείωση εισοδήματος των συνταξιούχων, να αποτρέψει δηλαδή -γιατί αυτό σημαίνει- μία επιδείνωση της λιτότητας».

Αναφερόμενος ειδικά στην Παιδεία ως πρώην υπουργός, ο κ. Φίλης σημείωσε πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πάμε σε προσλήψεις στο Δημόσιο 5 προς 1, πέντε φεύγουν και ένας προσλαμβάνεται, αυτό έχει κάποιες συνέπειες. Έχει ένα ψέμα στη βάση του. Λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε το κράτος, δεν ισχύει αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε κράτος 575.000 δημόσιων υπαλλήλων και έχουμε 565.000 τώρα».

«Τι σημαίνει 5 προς 1; Στην εκπαίδευση, που έχουμε ανάγκη μαζικών διορισμών, περίπου 20.000-25.000 αναπληρωτές κάθε χρόνο, τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Δεν θα κάνει διορισμούς; Θα μείνει στο σύστημα «ομηρείας» των αναπληρωτών, που είναι εις βάρος του επιπέδου της εκπαίδευσης; Όταν θέλουμε 4.500 διορισμούς κατά προτεραιότητα στην ειδική αγωγή, πώς θα χορέσουν αυτοί στο 5 προς 1 του κ. Μητσοτάκη, που κλέβει συνθήματα και λέει πως θέλει να βοηθήσει την ειδική αγωγή; Στην Βοήθεια στο Σπίτι, που γίνεται από τους Δήμους, με προσωπικό. Πώς θα γίνει, μέσα στο 5 προς 1 χωράει;», αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης.

«Στους παιδικούς σταθμούς επίσης, όπου δίνουμε μάχη σύστασης ενός δημοτικού και δημόσιου συστήματος, το 2014 δόθηκαν -κυρίως από ΕΣΠΑ, προσωρινές χρηματοδοτήσεις- 173 εκατ. ευρώ. Εμείς δίνουμε φέτος 235 εκατ. ευρώ κυρίως από εθνικούς πόρους, μόνιμη χρηματοδότηση. Χωράνε αυτά στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για το «νοικοκύρεμα» του δημόσιου τομέα; Ή είναι... «αταξίες», έλλειψη «νοικοκυροσύνης», που μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με το ψαλίδι;», είπε χαρακτηριστικά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. katerina 15:29 18/09/2018

    O Φίλης πάντα εξαιρετικός, ουσιαστικός και πραγματικός αριστερός

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.