ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Άλλαξε τον κόσμο

Google: Σήμερα τα 20α γενέθλια της

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, αλλά το 1998 η Google απέκτησε τυπική υπόσταση ως νόμιμη επιχείρηση. Επομένως τα 20 κεράκια, οι τούρτες, οι επετειακοί εορτασμοί κ.λπ είναι απολύτως δικαιολογημένοι. Στην πραγματικότητα, όμως, τα γενέθλια της Google δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι ως μηχανή αναζήτησης κυριάρχησε απόλυτα στο διαδίκτυο χάρη στην ακρίβεια και την ταχύτητά της, ως προς την ακριβή ημερομηνία της γέννησής της επικρατεί σύγχυση. Η οποία, μάλιστα, μάλλον συντηρείται από τους ίδιους τους ιδρυτές της.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, όπως ήδη αναφέρθηκε, εγκρίθηκε η σύσταση της εταιρείας Google, μολονότι το domain name «google.com» είχε ήδη κατοχυρωθεί προ ενός έτους, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Επιμένοντας στην επιλογή του Σεπτεμβρίου, τα μεγάλα κεφάλια της Google εισήγαγαν τη χρήση των doodle, δηλαδή των καλλιτεχνικών παραλλαγών στο λογότυπο της μηχανής αναζήτησης στις 27 Σεπτεμβρίου του 2002. Και αυτή η τελευταία ημερομηνία καθιερώθηκε ως η γενέθλια επέτειος για την Google.

Για λόγους που κανείς ποτέ δεν εξήγησε, στο εορτασμό των γενεθλίων της η Google επέδειξε εντυπωσιακή ασυνέπεια. Για παράδειγμα, το 2003 το «happy birthday» τραγουδήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Το 2004 στις 7 του ίδιου μήνα, ενώ το 2005 επελέγη η 26η, πάντα του Σεπτεμβρίου. Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτή την μυστηριώδη κρίση αμνησίας ή αφηρημάδας, η Google πετύχαινε το μήνα και έχανε την ημέρα. Τουλάχιστον από το 2006 καθιερώθηκε ως επίσημη και σταθερή επέτειος η 27η Σεπτεμβρίου -ενδεχομένως μέχρι νεωτέρας.

Για την ιστορία, πάντως, οι δύο συνιδρυτές της Google, ο Larry Page και ο Sergey Brin γνωρίστηκαν το 1995, στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Και παρόλον ότι η «χημεία» μεταξύ τους δεν ήταν από την αρχή η καλύτερη δυνατή -για την ακρίβεια ο ένας αντιπάθησε αμέσως το άλλον- κατέληξαν να συνεργάζονται στη δημιουργία ενός διαδικτυακού «ψαχτηριού» που θα βασιζόταν σε τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική από τα τότε υπάρχοντα.

Κάπως έτσι, σαν ένα μοντέρνο παραμύθι της ψηφιακής εποχής, οι Page και Brin μέσα σε μια εικοσαετία κατάφεραν να φτιάξουν, όχι απλώς την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Το γεγονός ότι το «γκουγκλάρω» είναι ένα από τα ρήματα που χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλες τα πρόσωπα, τους χρόνους και τις εγκλίσεις αποδίδει μόνο σχηματικά τη διείσδυση της Google στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επί της ουσίας η ανθρωπότητα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι πλέον εξαρτημένη από την Google για την πρόσβασή της στην πληροφορία.

Αλλά πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρει αμιγώς ως μηχανή αναζήτησης, η Google δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται και να εξελίσσεται σε έναν παντοδύναμο, οικουμενικό όμιλο, με δεκάδες θυγατρικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας και οι οποίες ανεβάζουν τη συνολική αξία της μητρικής εταιρείας όλο και πιο κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Από το Google Earth έως την παραγωγή μέσων μεταφοράς άνευ οδηγού και από το YouTube έως την τεχνητή νοημοσύνη και τα ταξίδια στο διάστημα, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς ποια είναι η κινητήρια δύναμη. Δηλαδή ποια είναι η Google.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.