ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση μισθών και συντάξεων μετά από διαδηλώσεις

Η κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις μία ημέρα αφού πραγματοποιήθηκε στο Άντεν διαδήλωση κατά του αυξημένου κόστους ζωής στη χώρα αυτή που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς, ενώ το εθνικό νόμισμα της χώρας, το ριάλ, έχει χάσει περισσότερο από τα δύο τρίτα της αξίας του σε σχέση με το δολάριο από το 2015, όταν ξεκίνησε η επέμβαση του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Έπειτα από συνεδρίαση στο Ριάντ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, που ζει εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, ενέκρινε «την αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα, περιλαμβανομένων των συντάξεων», μετέδωσε το πρακτορείο SABA.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Άντεν, της προσωρινής έδρας της κυβέρνησης, καίγοντας λάστιχα, κλείνοντας τους κεντρικούς δρόμους και καλώντας σε πολιτική ανυπακοή.

Τον Ιανουάριο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει την παροχή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης. Το ριάλ είχε για μικρό χρονικό διάστημα ανακάμψει, όμως έκτοτε σημείωσε πτώση 36% έναντι του δολαρίου.

Το 2016 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν την εργασία τους όταν ο πρόεδρος Χάντι μετέφερε την κεντρική Τράπεζα από την πρωτεύουσα Σανάα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στο Άντεν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.