ΚΟΣΜΟΣ

Πολλές επικρίσεις

Ιταλία: Η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που διευκολύνει τις απελάσεις μεταναστών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ιταλία το διάταγμα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, που διευκολύνει τις διαδικασίες απέλασης μεταναστών και απαγορεύει να τους απονεμηθεί η Ιταλική ιθαγένεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, η νομοθεσία είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός για να γίνει η Ιταλία πιο ασφαλής».

Ο Σαλβίνι έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το διάταγμα θα βοηθήσει την Ιταλία «να είναι πιο δυνατή στη μάχη κατά της μαφίας και των διακινητών, να μειώσει το κόστος της εκτεταμένης μετανάστευσης, να εκδιώξει τους παραβάτες και τους ψεύτικους πρόσφυγες, να αφαιρέσει την ιδιότητα του πολίτη από τρομοκράτες και να δώσει στις αστυνομικές δυνάμεις μεγαλύτερες εξουσίες».

Το Κοινοβούλιο έχει περιθώριο 60 ημερών για να συζητήσει, να τροποποιήσει και να ψηφίσει το νομοσχέδιο, πριν το υπογράψει ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, το διάταγμα τροποποιεί τους κανόνες για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και ευθυγραμμίζει την Ιταλία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσφέρει ανθρωπιστική προστασία αντί για άσυλο

Η ανθρωπιστική προστασία, που είναι χαμηλότερος βαθμός ασύλου, που στηρίζεται περισσότερο στον ιταλικό παρά στο διεθνή νόμο, θα μπορούσε να δοθεί εφόσον πληρούνται έξι αυστηρά κριτήρια. Ανάμεσά στα κριτήρια που τίθενται είναι εάν ο αιτών αντιμετωπίζει ιατρική ανάγκη ή εάν είναι θύμα φυσικής καταστροφής.

Ο Σαλβίνι είπε στους δημοσιογράφους ότι το καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας είναι προσωρινό και έχει αποδοθεί στο ένα τέταρτο των ατόμων που ζήτησαν άσυλο στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Τα αιτήματα όσων έχουν ζητήσει άσυλο θα ανασταλούν εάν θεωρηθούν κοινωνικά επικίνδυνοι ή έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό», ενώ οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο μέλλον, θα στεγάζονται σε μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής, ενώ ανήλικοι και όσοι έχουν αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα θα στεγάζονται σε διαφορετικά μέρη της χώρας για να διευκολυνθεί η ένταξή τους.

Επίσης, ο νέος νόμος επιτρέπει στις τοπικές αστυνομικές αρχές να χρησιμοποιούν όπλα αναισθητοποίησης και διευκολύνει την εκδίωξη των καταληψιών, καταργώντας τη λύση προσωρινής στέγασης για τους πιο ευάλωτους.

Επικρίσεις από μέλη των Πέντε Αστέρων και την Εκκλησία

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει επικριθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που συγκυβερνά με τη Λέγκα του Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ιταλικής διάσκεψης επισκόπων Νούντζιο Γκαλαντίνο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ασφάλεια και η μεταχείριση των μεταναστών αντιμετωπίζονται στο ίδιο νομοσχέδιο.

«Αυτό σημαίνει ότι ο μετανάστης έχει ήδη κριθεί λόγω της κατάστασής του και θεωρείται δημόσια απειλή, ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς του. Αυτό είναι κακό σημάδι», είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.