ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης

«Καμπάνες» μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα - Δυσμενείς μεταθέσεις για διοικητή και φρουρό της πρεσβείας του Ιράν

Δυσμενείς μεταθέσεις για τον διοικητή του ΑΤ Ψυχικού και τον ειδικό φρουρό της πρεσβείας του Ιράν μέχρι να ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» για την επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν. Ο ειδικός φρουρός μεταφέρθηκε στις πεζές περιπολίες του κέντρου της Αθήνας και ο διοικητής του ΑΤ Ψυχικού μετακινήθηκε στο Μεταγωγών.

Οι δύο αστυνομικοί μετακινήθηκαν επί τω δυσμενεστέρω μέχρι να ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε αρχικά για τις περιπτώσεις ΕΔΕ κατά αστυνομικών που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε και για άλλες υπηρεσίες.

Κατά πληροφορίες οι μετακινήσεις και των δύο έγιναν απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, η ενόχληση του οποίου για το γεγονός ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ήταν έκδηλη.

Ο διοικητής του ΑΤ Ψυχικού πριν βρεθεί στη θέση αυτή υπηρετούσε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων την περίοδο των ερευνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η μετακίνησή του αυτή έγινε, κατά πληροφορίες, γιατί ως «αδιάφθορος» είχε κατηγορήσει πολλούς αξιωματικούς για εμπλοκή με τη Χρυσή Αυγή, χωρίς τελικά να αποδειχθεί κάτι για τους περισσότερους εξ αυτών.

 

Φρουρός της πρεσβείας του Ιράν: Παρέλυσα, δεν ήξερα τι να κάνω

Ότι αιφνιδιάστηκε καθώς τους είδε ξαφνικά μπροστά του, υποστηρίζει ο 45χρονος φρουρός της πρεσβείας του Ιράν, ο οποίος παραδέχεται πως "παρέλυσε", ενώ για το μακό μπλουζάκι που φορούσε, λέει πως είχε αναλάβει λίγο πριν και θα άλλαζε.

«Αιφνιδιάστηκα. Τους είδα ξαφνικά μπροστά μου με κράνη και βαριοπούλες. Παρέλυσα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Είχα αναλάβει λίγο νωρίτερα, θα άλλαζα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του.

 

Με laptop, ακουστικά και κοιμισμένοι  

Από τον περασμένο Μάρτιο, και μετά από διαδοχικές επιθέσεις της αναρχικής συλλογικότητας σε πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες της περιοχής, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβεί σε… 37 επιθεωρήσεις σκοπιών και περιπολιών γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιθεωρήσεων ήταν απογοητευτικά και επικίνδυνα για την ασφάλεια των στόχων πόσο μάλλον για τους ίδιους τους νωχελικούς αστυνομικούς που τους φρουρούσαν…

Αστυνομικός σκοπός υψηλά διαβαθμισμένου στόχου, έπαιζε με το… laptop, με τον ανώτερο αξιωματικό που έκανε την επιθεώρηση να βρίσκεται 5 λεπτά πάνω από το κεφάλι του, χωρίς εκείνος να τον αντιληφθεί, και εκείνος να τον σκουντά για να «ξυπνήσει». Γυναίκα αστυνομικός σκοπός άκουγε μουσικά με ακουστικά χωρίς να καταλάβει την παρουσία δίπλα της. Άλλοι σκοποί, είχαν κλειδώσει από μέσα την αστυνομική σκοπιά και έπαιρναν έναν υπνάκο!

Αναφορικά με την παράσταση αστυνομικών σκοπών, είχαν βρει κάποιους να βρίσκονται στη σκοπιά με… αθλητική φόρμα και πουκάμισο από πάνω και το αντίστροφο. Σημειώνεται ότι είχαν γίνει 5 συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με συγκεκριμένες εντολές για την άσκηση καθηκόντων σκοπιάς, σε όλους τους αξιωματικούς αστυνομικών διευθύνσεων Αττικής και περιφέρειας. Η τελευταία έγινε μετά την ανάρτηση ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα, στην οποία επεσήμανε την γενικευμένη προσπάθεια της αναρχικής συλλογικότητας να αποδομήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους.

 

«Τι έπρεπε να κάνει» ο φρουρός

Σύμφωνα με τις διαταγές ενεργειών των αστυνομικών σκοπών, η παραμονή στο εσωτερικό της σκοπιάς δικαιολογείται για τρεις λόγους. Για ολιγόλεπτη ξεκούραση, για προστασία από άμεσο κίνδυνο και ένοπλη επίθεση και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο αστυνομικός σκοπός πρέπει να κινείται κατά μήκος ή γύρω από το κτίριο-στόχος, ενώ όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός να απομακρύνεται σε απόσταση 15-20 μέτρων από την σκοπιά, με στόχο να ενημερώνει έγκαιρα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης για τυχόν ύποπτες κινήσεις προκειμένου να έρχονται αστυνομικές ενισχύσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι στις διαταγές προβλέπεται η κλιμάκωση των αστυνομικών ενεργειών όπως στις περιπτώσεις επιθέσεων του Ρουβίκωνα. Σε αυτή που εξελίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο σκοπός δεν θα έπρεπε να κάνει χρήση όπλου ή ακόμη και γκλομπ. Έπρεπε να βρισκόταν εξωτερικά της σκοπιάς και να ειδοποιούσε το κέντρο ακόμη και αφήνοντας ανοικτό το κινητό του τηλέφωνο, και στη συνέχεια με λεκτικό τρόπο να επιχειρήσει να επιβάλει την απομάκρυνσή τους.

 

«Βγες για να μην χτυπήσεις»

Η στιχομυθία ανάμεσα στο μέλος του Ρουβίκωνα και τον 45χρονο Ειδικό Φρουρό ήταν χαρακτηριστική της ανεπάρκειας ενεργειών αποτροπής ή ειδοποίησης. «Μην πάρεις τηλέφωνο. Βγες για να μην χτυπήσεις από τα γυαλιά. Φύγε σε παρακαλώ» είπε ο επιτιθέμενος με τον αστυνομικό σκοπό να παραμερίζει υπακούοντας τις εντολές του. Όταν τα μέλη της συλλογικότητας, έχουν σπάσει τα τζάμια της σκοπιάς και έχουν πετάξει μπουκάλια με μπογιές στην πρόσοψη της πρεσβείας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Κούρδους αγωνιστές, φεύγοντας επισημαίνει στον σκοπό: «Μην ακουμπήσεις το όπλο σου».

Το μοναδικό «άλλοθι» του σκοπού θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η ανυπαρξία αλεξίσφαιρης σκοπιάς, ενώ δεν έχει γίνει γνωστού αν υπήρχε κουμπί άμεσης ειδοποίησης του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ή ασύρματο με παρόμοια λειτουργία.

Στο μεταξύ η «ομάδα δίωξης Ρουβίκωνα» της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που ασχολείται και επιτηρεί τις κινήσεις μελών του, φαίνεται να μην έχει τα απαιτούμενα πληροφοριακά δεδομένα αποτροπής τέτοιων ενεργειών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των ενεργειών του Ρουβίκωνα μπορεί να αντιμετωπιστεί νομοθετικά και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές. Στην επίθεση εναντίον της Πρεσβείας του Ιράν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απρόκλητης έμπρακτης φθοράς και παράνομης βίας κατά του αστυνομικού. Με αυτά τα αδικήματα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, ακόμη και αν δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δραστών θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις σε μέλη της αναρχικής συλλογικότητας που αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτών των δράσεων.

Πάντως, στο Facebook ένας εκ των μελών του Ρουβίκωνα, "κάλυψε" υπό μία έννοια τον φρουρό, λέγοντας, «τι να κάνει»;

 

 

Το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης:

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.