ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες

Κλείνει οριστικά το Mega, νέα αρχή για πέντε κανάλια

Δυστυχώς ούτε το διάστημα μετά την αρνητική απόφαση του ΕΣΡ και ενώ αναμένεται η επίσημη απόφαση του ΣΤΕ, στάθηκε αρκετό ώστε να γίνει το «θαύμα» και να μείνει το Mega ζωντανό. Σε λίγες ημέρες οπότε και θα ολοκληρωθεί και τυπικά η αδειοδότηση με την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος, τα μέλη του ΕΣΡ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην DIGEA να ρίξει το σήμα του σταθμού, ο οποίος δεν θα μπορεί πλέον να εκπέμπει.
Το προανήγγειλε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης για τις νέες άδειες, το ΕΣΡ οφείλει να ρίξει «μαύρο» σε όσους δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι σε 15 ημέρες αναμένεται να πέσει «μαύρο» στο Mega και να διακοπεί οριστικά η μετάδοση του προγράμματός του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 το βράδυ της Τετάρτης, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «δυσάρεστη» τη συγκεκριμένη εξέλιξη για το ιστορικό κανάλι και επέρριψε τις ευθύνες για το επικείμενο κλείσιμό του στην ιδιοκτησία του και στις «επιχειρηματικές επιλογές» που έγιναν και οδήγησαν στο «μαύρο».
Τραγική ειρωνεία το γεγονός πως την ίδια ημέρα που γινόταν η προαναγγελία του «μαύρου», η σεναριογράφος που έγραψε ιστορία στις σελίδες της μυθοπλασίας του Mega, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, έβγαλε στον αέρα το τρέιλερ της επιστροφής της σειράς «Λόγω τιμής», η οποία προβλήθηκε το 1996. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με το βίντεο να συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες views και πολλά συγκινητικά σχόλια.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη δύο αδιάθετες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αν κάποιος επιθυμούσε να σωθεί το Mega θα μπορούσε απλώς να δηλώσει το ενδιαφέρον του στο ΕΣΡ και να προχωρήσει η διαδικασία. Κάτι τέτοιο ωστόσο πλέον θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού οι βασικοί μέτοχοι του καναλιού έχουν αποσύρει εκτός από τις μετοχές και το ενδιαφέρον τους.

Η τελική απόφαση του ΣΤΕ, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, και τα όσα ορίζει ο νόμος είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον του σταθμού το οποίο πλέον μετρά αντίστροφα προκειμένου να πάψει να εκπέμπει πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει φυσικά η δημοπρασία της βιβλιοθήκης του σταθμού η οποία συνιστά «θησαυρό», που συνεχίζει να καταγράφει υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά και να συγκινεί το τηλεοπτικό κοινό που «διψά» για καλές παραγωγές στον τομέα της ελληνικής μυθοπλασίας.

Ο κύκλος των τηλεοπτικών αδειών έκλεισε

Εντωμεταξύ ολοκληρώθηκε και τυπικά το μεσημέρι της Τετάρτης ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών με το ΕΣΡ να ανακοινώνει επίσημα τη χορήγηση αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Antenna, και Epsilon, καθώς κρίθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Ως εκ τούτου, οι οριστικοί δικαιούχοι θα πρέπει έως τις 20 Σεπτεμβρίου να καταβάλουν την πρώτη δόση της άδειας, ύψους 3,5 εκατ. Ευρώ. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής της πρώτης δόσης, ο δικαιούχος χάνει αυτόματα την άδεια, ενώ καταπίπτει και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στη διαδικασία αδειοδότησης.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο κ. Νίκος Παππάς τόνισε πως «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τα τηλεοπτικά στην Ελλάδα, και είναι ένα μάθημα επιμονής, υπομονής και αντοχών και για την κυβερνητική πλειοψηφία και όπως λένε στο ποδόσφαιρο «επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να ξανασηκωθείς». « Είχαμε δύσκολες στιγμές και επιμονή σε αυτή την πορεία για να δοθούν άδειες αλλά είχαμε και το δίκιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας. Πλέον η τηλεόραση περνάει σε νέα φάση και έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Υπουργός σχολίασε και το γεγονός πως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση ή ανακοίνωση από την αντιπολίτευση για το ζήτημα των αδειών, κάτι που ο ίδιος ερμήνευσε ως διαφοροποίηση θέσης σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και τόνισε πως η επόμενη ημέρα για τα κανάλια δεν θα είναι απλή καθώς θα πρέπει να υπακούσουν στο Νόμο ο οποίος προβλέπει 400 θέσεις εργασίας, και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν.

Τι αναφέρει το διατακτικό της απόφασης

Στο διατακτικό της απόφασης, το ΕΣΡ «ανακηρύσσει κατά τα οριζόμενα στο σκεπτικό οριστικούς δικαιούχους άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ τους ακόλουθους:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»/

Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2017 του ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, ο οριστικός δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.