ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κλείστε τα κινητά στα σχολεία

Δεν ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με τα κινητά και τα social media. Ούτε μπορώ να έχω ιδέα πως θα ήταν η καθημερινότητα ενός μαθητή χωρίς κινητό στο σχολείο. Κοιτάζω ξανά στο διαδίκτυο την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την χρήση των κινητών. «Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.» Μάλιστα, όχι κινητά στα σχολεία για τους μαθητές. Προφανώς, η απαγόρευση δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς. «Δεν ξέρεις πως είναι να γυρίζεις την πλάτη σου για να γράψεις στον πίνακα και να βγαίνουν 30 κινητά από τις τσάντες!» Στα παράπονα των δασκάλων για τη χρήση των κινητών μέσα στην τάξη έρχονται να προστεθούν το άγχος και η απόγνωση των γονιών. « Έπρεπε να έχουν απαγορεύσει τα κινητά από καιρό!» Η σαραντάχρονη Μαρία, μητέρα δυο δίδυμων δωδεκάχρονων αγοριών μιλάει με ηρεμία για την εξάρτηση των παιδιών της από το κινητό τηλέφωνο. «Υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κινητό τους», λέει και ομολογεί ότι το ένα από τα δυο αγόρια εμφανίζει ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος και νευρικότητα όταν πρόκειται να αποχωριστεί το κινητό του.

Πώς ένα άψυχο αντικείμενο επηρεάζει τόσο πολύ την συναισθηματική και κοινωνική ζωή του ατόμου; Οι ερευνητές και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει τον προνομιακό ρόλο της σχέσης κινητού-ιδιοκτήτη , με αποτέλεσμα την εξάρτηση των ανθρώπων από τα κινητά τους. Τι συμβαίνει αν αυτή η σχέση καταλυθεί; Αν για παράδειγμα χάσουν το κινητό τους , οι περισσότεροι έφηβοι θα εμφανίσουν συμπτώματα νευρικότητας αλλά και πανικού, αποτέλεσμα της εξάρτησης . «Μια φορά που έχασε το κινητό της για κάποιες ώρες , ξάπλωσε στο κρεβάτι και δεν μίλαγε σε κανέναν», λέει μια μητέρα για την δεκαπεντάχρονη κόρη της . Η μειωμένη απόδοση στο σχολείο και κάποιοι φουσκωμένοι λογαριασμοί όπως και η επιθετικότητα του κοριτσιού οδήγησαν μάνα και κόρη στην πόρτα του ειδικού. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν μιλάει, παραμελεί τον εαυτό του, την προσωπική του υγιεινή, αποκόβεται από τους φίλους του και κάποιες φορές μπορεί να σταματήσει το σχολείο. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις κάποιοι έφηβοι θα απομονωθούν από την οικογένεια, θα γίνουν επιθετικοί, θα κόψουν το φαί ή θα τρώνε υπερβολικά. Η νέα δημοσκόπηση από την Common Sense Media έρχεται να επιβεβαιώσει την αυξανόμενη τάση που εμφανίζει ο εθισμός των εφήβων στο κινητό και στις φορητές συσκευές που τους κρατούν συνδεδεμένους με τον κυβερνοχώρο. Τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της καταναλωτικής σύγχρονης κουλτούρας. Η χρήση τους σου δίνει τη δυνατότητα να αυτονομηθείς και ταυτόχρονα σε υποδουλώνει. Την ίδια στιγμή επηρεάζουν καταλυτικά τις προσωπικές σχέσεις . Η πλειοψηφία των χρηστών ισχυρίζεται ότι η απώλεια του κινητού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική τους ζωή.

Ε, καλά , τώρα, αν έχουν τα κινητά στο αθόρυβο, τι έγινε; Ρωτάω φίλη εκπαιδευτικό περισσότερο για να την τσιγκλήσω να μου μιλήσει για το θέμα. Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε προηγηθεί μια δεκαετία με την απαγόρευση ρητά και κατηγορηματικά της κατοχής κινητού τηλεφώνου από μαθητές μέσα στο σχολείο. Η εγκύκλιος του 2016 διατηρεί τη απαγόρευση σε γενικές γραμμές και την άρει μόνο για διδακτικούς σκοπούς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Ελένη , καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης συμφωνεί με την απαγόρευση και επισημαίνει ότι «ένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να απαντάει στο κινητό του την ώρα του μαθήματος. Και μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας όμως ως άτομα πρέπει να βάλουμε τις προτεραιότητες μας». Οι ίδιοι οι έφηβοι «αυτοδιαγνώστηκαν» με εθισμό στα κινητά . Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα. Πάνω από το 70% των γονέων δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι η προσοχή των παιδιών τους αποσπάται από τις ταμπλέτες και τα κινητά και ο παραγωγικός χρόνος για την οικογένεια έχει μειωθεί δραματικά. Οι ειδικοί αντιπροτείνουν τα όρια. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να ορίσουν πόση ώρα την ημέρα επιτρέπεται ή τι ώρα θα κλείνει το κινητό το βράδυ. Κάποιοι γονείς μπορεί να επιλέξουν να κλείνει το παιδί το κινητό όταν κάθεται στο τραπέζι. Η εικόνα της τετραμελούς οικογένειας Αμερικανών σε γραφικό καφέ της Σαντορίνης, σκυμμένης πάνω στα κινητά της ίσως αντανακλά ένα κομμάτι του κοντινού μέλλοντος. Στο μυαλό μου κρατάω τα Κυριακάτικα μεσημέρια, άλλοτε βαρετά και άλλες φορές με κέφι, γέλια, μουσικές και κουβέντες. Κουβεντολόι να πονέσουν τα αφτιά σου. Δεν χρειαζόσουν το like για να νιώσεις τις «δονήσεις ευχαρίστησης» που δεν θα σου προσφέρει το Twitter,.. αλλά μια κουβέντα, μια ματιά, ένα τραγούδι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.